I Slovenci će se liječiti marihuanom

I Slovenci će se liječiti marihuanom

Već u siječnju iduće godine u slovenskim ljekarnama moći će se legalno nabaviti kanabinoidi, kemijski preparati koji sadrže ekstrakt marihuane, a koji su bili sve do sada zabranjeni.

Dozvolu za uvoz tetrahidrokanabinoida (THC) dobila je tvrtka Lenis koja se bavi uvozom neregistriranih lijekova, a osigurala je nabavke iz Njemačke, navode slovenski mediji.

Od siječnja će se lijekovi iz te supstancije moći dobiti u ljekarnama, ali će je oni kojima takvi preparati olakšavaju simptome nekih teških bolesti morati plaćati.

Bivša slovenska vlada Alenke Bratušek je sredinom ove godine izdala novu uredbu o listi zabranjenih droga iz koje je izostavljen THC, te uvršten među droge čiji su promet i korištenje dopušteni u medicini, veterini te za pedagoške i znanstveno-istraživačke namjene.

Promjenom uredbe omogućena je i legalna kupovina do sada zabranjenih preparata koji sadržavaju ekstrakt indijske konoplje, u prvom redu hašišova ulja, koje se do sada moglo nabaviti samo na ilegalnom tržištu.

Lijekovi iz ekstrakta konoplje trenutačno u Sloveniji još nisu registrirani i pripremat će se u samim ljekarnama kao tzv. magistralni lijekovi, a uvoznik kanabinoida tvrdi da će biti jeftiniji od sličnih preparata koje se mogu dobiti u ljekarnama u Austriji.
fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar