I USTAVNI SUD PRESUDIO: OPĆINA PROZOR –  RAMA JE U PRAVU

I USTAVNI SUD PRESUDIO: OPĆINA PROZOR – RAMA JE U PRAVU

Ovih dana je do Općine Prozor – Rama stigla vijest o Odluci Ustavnog suda BiH kojom odbacuje apelaciju JP Elektroprivreda HZ HB Mostar, u kojoj kaže: „Ustavni sud zaključuje da ne postoji povreda prava na pravično suđenje iz člana II/3.e Ustava BiH kada su redovni sudovi jasno i argumentirano obrazložili svoje odluke i kada u obrazloženju osporenih odluka nema ničega što ukazuje na proizvoljnu primjenu relevantnih propisa na štetu apelanta.

 Od dana podnošenja prvog zahtjeva za plaćanje razlike naknade po osnovu proizvodnje električne energije, početkom 2013. godine, JP Elektroprivreda HZ HB Mostar i JP Elektroprivreda BiH Sarajevo, pokušavaju izbjeći zakonsku obvezu plaćanja naknade iz prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije (tzv obeštećenja).

Općina Prozor – Rama je bila čvrsta u stavu da su elektroprivredna poduzeća povećavala proizvodnu cijenu električne energije te da postoji zakonska obveza povećanja i naknada. Obzirom da je taj stav odbačen od elektroprivrednih poduzeća, nije bilo drugog načina već sudskim putom tražiti svoja prava i svoja sredstva.

„Ne tražimo ništa što nije naše – tražimo samo ono što po zakonu pripada našoj općini, a ne nekom drugom“, uporno je izjavljivao Načelnik općine Prozor – Rama, dr. Jozo Ivančević.

U sudskim postupcima (bilo ih je više) dokazivano je da postoji povećanje proizvodne cijene, da je to povećanje odobrio FERK kao regulatorna agencija, da su elektroprivrede naplaćivale električnu energiju sukladno povećanoj proizvodnoj cijeni.

Elektroprivreda BiH Sarajevo je nakon prve presude u korist ove općine predložila sastanak, te dogovorila način povećanog obračuna i plaćanja sukladno zakonu, čime je izbjegla novo gomilanje dugova i nove kamate. Međutim, Elektroprivreda HZ HB Mostar ostajala je uporna u negiranju potrebe za povećanim plaćanjem. Redale su se žalbe, revizije i apelacije. Nakon prvostupanjske i drugostupanjske presude po prvoj tužbi, koje su donesene u korist Općine kao tužitelja, uložili žalbe, a nakon toga reviziju i apelaciju Vrhovnom sudu Federacije BiH. Nakon što je apelacija odbijena, upućena je i apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čime se pokušalo utjecati na sve dotadašnje odluke sudova po ovim predmetima.

Ovih dana je do Općine Prozor – Rama stigla najnovija vijest o Odluci Ustavnog suda BiH kojom odbacuje apelaciju JP Elektroprivreda HZ HB Mostar, u kojoj kaže: „Ustavni sud zaključuje da ne postoji povreda prava na pravično suđenje iz člana II/3.e Ustava BiH kada su redovni sudovi jasno i argumentirano obrazložili svoje odluke i kada u obrazloženju osporenih odluka nema ničega što ukazuje na proizvoljnu primjenu relevantnih propisa na štetu apelanta. Nema  kršenja ni prava na imovinu iz člana II/3.k Ustava BiH kada apelant kršenje navedenog prava dovodi u vezu sa pogrešnom primjenom materijalnog, a Ustavni sud je zaključio da nije bilo proizvoljnosti u tom pogledu“.

Iz Općine ističu kako se nadaju da će  JP Elektroprivreda HZ HB Mostar shvatiti da je Općina cijelo vrijeme bila u pravu, te da će otpočeti sa obračunima naknade sukladno zakonskim rješenjima, čime će se izbjeći plaćanje dosta visokih kamata koje su u ovim predmetima dio sudskih presuda.

Prema  Zakonu o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata objavljenom u Sl. novinama F BiH  br. 44/02 i zakona o izmjenama i dopunama zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata objavljenog u Sl. novinama F BiH Broj 57/09 i to čl. 1 stavak 3. propisano je:

„Naknada iz stavka (1) ovog članka procentualno se usklađuje sa svakim povećanjem, odnosno smanjenjem cijene električne energije koju utvrđuje Regulatorno povjerenstvo za električnu energiju F BiH  i primjenjuje se od dana povećanja odnosno smanjenja cijene električne energije“  .

„Nažalost, prije podnošenja apelacije Ustavnom sudu  BiH bilo je vijećnika i u općinskom vijeću Prozor-Rama koji su govorili kako će Jozo morati vratiti novce elektroprivredi. Zar se ti vijećnici ne bi trebali boriti za svoju općinu, a ne elektroprivrede ili su morali po stranačkim uputama čuvati „kravu muzaru“.“ – kazao je načelnik općine dr. Jozo Ivančević

Sada će Elektroprivreda HZ HB morati općini Prozor-Rama platiti 6,5 milijuna KM s pripadajućom kamatom. Ako se štiti to javno poduzeće onda je logično bilo da plate odmah i bez kamate, jer je zakonski tako propisano. Međutim, ovom apelacijom jednostavno se htjelo dobiti na vremenu.

Zanimljivo je kako druge općine koje imaju hidroakumulacije, primjerice Jajce, grad Mostar i Čapljina ne traže tu naknadu. Naravno da neće, jer su iz iste političke opcije i „ne smiju“ to  tražiti.

„Upravo iz tih dobivenih sredstava općina Prozor-Rama intenzivno radi na infrastrukturnim projektima od kojih su mnogi bili obveza elektroprivreda nakon izgradnje hidroakumulacija.

Grade se i drugi važni projekti za općinu Prozor-Rama, ali i oni projekti koji se već tri godine opstruiraju kao što je Dom za starije i nemoćne „Rama“ Šćit. Imenovanjem za gvardijana fra Andrije Jozića započinju opstrukcije za otvaranje Doma, iako je mogao biti u funkciji već više od tri godine. S obzirom na političku podršku na zadnjim izborima Draganu Čoviću predsjedniku HDZ-a BiH, jasno je već i vrapcima na grani odakle dolaze opstrukcije i zašto.“ – Zaključio je načelnik Ivančević

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar