Ilegalna sječa šume na području općine Prozor-Rama se nastavlja

Ilegalna sječa šume na području općine Prozor-Rama se nastavlja

Slučaj masovne, nekažnjene pljačke šumskog bogatstva po BiH, koja se po nekim izvorima mjeri milijardama konvertibilnih maraka, jedan je od najočitijih pokazatelja postojanja sistemske korupcije u BiH i umiješanosti vladajućih stranaka u ovaj kriminal.
Nepostojanje adekvatne (ili nikakve) zakonske regulative dovodi čak i do sukoba oko teritorija i nadležnosti, kao u slučaju o kome je informaciju objavio Aarhus centar u BiH, a koju u nastavku prenosimo u cijelosti:
Općina Prozor – Rama je 7. ožujka od Javnog poduzeća Šumsko gospodarskog društva “Šume Hercegovačko neretvanske” d.o.o. Mostar zaprimila planove gospodarenja u šumama u takozvanim šumsko gospodarskim područjima “Srednje neretvansko” i “Šume na kršu”.
Uvidom u dokumentaciju vidljivo je da se dio u šumama u kojima se planira sječa nalazi na području općine Prozor-Rama te da su te šume u vlasništvu države BiH

Načelnik Općine Prozor-Rama obratio se Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovine s dopisom da se poduzmu mjere za zaštitu imovine države BiH te da se zaštite šume u vlasništvu države BiH od nedozvoljene i nezakonite sječe. Ukoliko se mjere ne poduzmu, općina Prozor-Rama poduzeti će sve potrebe akcije sa ciljem očuvanja okoliša, uključujući i upoznavanje nadležnih tužilaštava i infomiranjem medija o ovoj problematici.

Napominjemo: Javno poduzeće Šumsko-gospodarsko društvo „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar posluje u uvjetima bez donesenog Zakona o šumama, usvojenih šumskogospodarskih osnova i bez adekvatnog pravnog uporišta kojim bi se prenijele ovlasti za obavljanje poslova gospodarenja državnim šumama.

Kako bi zaustavili ilegalne radnje, mještani ovog područja pokrenuti će inicijativu u cilju donošenja Zakona o šumama ovog kantona/županije kako bi zaustavili nelegalne sječe i krađe šuma na području cijele Županije/Kantona, a posebno na području općine Prozor-Rama i sankcioniranjem odgovornih za izvršene krađe šuma i za nečuvanje šuma od strane odgovornih institucija i pojedinaca.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar