Ilidža oplakuje ubijenog mladića, Cikotićevi “turisti” najveća su opasnost za građane

Ilidža oplakuje ubijenog mladića, Cikotićevi “turisti” najveća su opasnost za građane

Šokantan je zločin koji se sinoć dogodio u sarajevskom naselju Otes u kojem je najmanje jedna osoba smrtno stradala, a više ih je ozlijeđeno u sukobu s, prema dostupnim informacijama, grupom ilegalnih migranata. 

 

Migrantska kriza već mjesecima potresa cijelu državu i postaje sigurnosni problem broj jedan, ali odgovorni iz vlasti ostaju bez bilo kakve ozbiljne i efikasne reakcije.

 

Naprotiv, ne samo da se ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić još uvijek nije javno ni oglasio, a kamoli nešto poduzeo, već zajedno sa njegovim nadređenim Šefikom Džaferovićem, članom predsjedništva BiH, od samog početka aktivno radi na, u najmanju ruku, relativizaciji cijelog problema.

 

Pitanje je sada kako će na takav odnos gledati obitelj i prijatelji ubijenog mladića?

 

Tragičan događaj u Otesu samo potvrđuje koliko su bili važni stavovi i inicijativa Fahrudina Radončića, bivšeg ministra sigurnosti da su potrebne ključne i hitne mjere brze deportacije ilegalnih migranata, njihovo izmještanje izvan urbanih sredina u privremene smještajne kapacitete i hitno zapošljavanje više od hiljadu graničnih policajaca.

Fahrudin Radončić

Ta Radončićeva strategija i plan bili su apsolutno opravdani i neophodni, ali su naišli na protivljenje političkog vrha SDA i Džaferovića, koji su odabrali politiku prema kojoj su ilegalni migranti „dobrodošli turisti u BiH koji će nadoknadit potrošnju tokom pandemije“.

 

Također, Radončićeve namjere su opisivali kao „seksi ideje“a kao alternativu su ponudili samo paradnu posjetu Pakistanu.

 

Najveća odgovornost za situaciju u kojoj su se građani našli je na vrhu SDA i Džaferoviću koji su, umjesto interesima građana, punu podršku dali ambasadorima država iz kojih dolaze ilegalnih migranti, ohrabrujući ih na taj način da dolaze u BiH, piše Avaz.

Selmo Cikotić

Naročito je ružna podvala da se ovo pitanje može riješiti ugovorima o readmisiji s Pakistanom, jer je svakome jasno da to Pakistan neće poštovati kao što to ne rade ni druge zemlje iz kojih dolaze migranti.

 

Radončićev stav da se ne radi o samo o humanitarnom, nego primarno sigurnosnom pitanju, važnom za građane BiH, ali i cijelu Europu,, presudan je za bilo kakvo rješavanje ili odgovor na ovaj veliki izazov.

 

Dok god ministar sigurnosti bude smatrao ilegalne migrante turistima, a prava rješenja „seksi idejama“, to će građanima govoriti da ta politika neće i ne želi pružiti sigurnost građanima.  

 

Ilidža je u suzama nakon što su migranti brutalno usmrtili Jasmina Berovića, 36-godišnjeg mladića iz Hadžića, a teško mu ozlijedili brata kojem se liječnici bore za život.

 

Napad se dogodio u naselju Otes oko 22:25 sati. Migranti su pravili probleme u kafiću gdje su i ranije ulazili, a kako vlasnik nije mogao izići na kraj s njima pozvao je brata.

 

“U jednom trenutku nastradali je okrenuo leđa te je izboden. U napadu je teško ozlijeđen i njegov brat kojem se liječnici bore za život”, kaže sugovornik Avaza. Oni koji su bolje poznavali Berovića kažu da ne bi mrava zgazio i da nije bio problematičan. Društvene mreže preplavile su brojne emotivne poruke u kojima se prijatelji opraštaju od ubijenog 36-godišnjaka.

 

/Izvor: Hercegovina.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar