Ilievski: Politička nestabilnost košta BiH velikih investicija

Ilievski: Politička nestabilnost košta BiH velikih investicija

Bosna i Hercegovine je prema mnogim ekonomskim parametrima na dnu ljestvice i u regiji i u Evropi. No, ima mnogo potencijala, ocjenjuje viši potpredsjednik Messer grupe za Jugoistočnu Evropu Valentin Ilievski i dodaje da je za uspješno poslovanje najvažnija vizija i dugoročno planiranje.

Veliki investitori u Bosnu i Hercegovinu još nisu došli – zbog političke nestabilnosti, kaže viši potpredsjednik za Jugoistočnu Evropu kompanije koja je značajan investitor u ovom dijelu Evrope, a u BiH posluje već 21. godinu.​ Inače proizvodi industrijske i druge plinove za potrebe industrije, medicine, ekologije.

Dodajmo ovome da je Ilievski ramski zet. Naime, njegova supruga Slađana  je iz mjesta Krančići, Uzdol. (op. RV)

RSE: Proglašavani ste nekoliko puta za najznačajnijeg investitora. Budući da imate svoja predstavništva u 36 zemalja sa više od 90 operativnih kompanija, kako je poslovati u BiH?

Ilievski: Kad vidite sve makroekonomske pokazatelje ove zemlje nitko ne bi investirao ni marku u BiH, ali kad malo dublje analizirate vidite da ova zemlja ima potencijala i taj potencijal mi smo prepoznali i došli 1997. godine odmah nakon rata ovdje i do sada investirali više od 100 milijuna maraka (50 milijuna eura), a planiramo u 2019. godini investirati još deset milijuna maraka u proizvodnju. Znači dugoročno planiranje je ključ uspjeha u ovakvim državama poput BiH.

RSE: Investirali ste u proširenje proizvodnih kapaciteta u BiH u vrijeme kada su mnogi domaći investitori preselili svoje firme u inozemstvo.

Ilievski: Mi smo u 2018. godini proširili proizvodnju ugljendioksida CO2, koji se koristi u različitim granama industrije, u tretiranju otpadnih voda, u proizvodnji piva, mineralne vode i gaziranih sokova… Te proizvode izvozimo u susjedne države Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i potrebe za ugljendioksidom sigurno se neće smanjivati u narednih 10 godina.

Valentin Ilievski (lijevo)
Valentin Ilievski (lijevo)

RSE: Uveli ste i novine u poslovanju, pa ste pokrenuli proizvodnju paprika i organizirali prvu ajvarijadu u BiH. Kako ste došli na tu ideju i kako je počeo taj projekat?

Ilievski: Vrlo spontano. Tamo gdje je naša tvornica je poljoprivredna zona i nažalost većina poljoprivrednika ne obrađuje tu zemlju. Ideja je bila da pokažemo da možemo da se bavimo i poljoprivredom, napravili smo dva plastenika i posadili 3.000 paprika i od toga se stvorila ideja da od te paprike napravimo ajvar. Organizirali smo team building koji je zbližio sve naše uposlenike, a dobro smo se i zabavili i na kraju je svatko imao mogućnost da ponese kući naš zajednički ajvar.

RSE: Vlasnik kompanije Messer Stefan Messer jednom prilikom je kazao kako planirate u BiH ostati i u narednih 30 godina. U čemu je tajna uspješnog poslovanja?

Ilievski: Naša kompanija Messer ima već 120-godišnju tradiciju i uvijek dugoročno planiramo poslovati u nekoj državi. Naš koncept poslovanja je da cjelokupni profit reinvestiramo i gledamo da učestvujemo i u razvoju cjelokupnog društva. GDP per capita je u Bosni i Hercegovini vrlo nizak, znači imamo ogroman prostor za rast i to će se kad tad desiti i u BiH u narednih 20 – 30 godina.

RSE: Budući da ste zaduženi za kompanije u Jugoistočnoj Evropi možete li napraviti poređenje kako je poslovati u drugim zemljama u odnosu na BiH?

Ilievski: Naveo bih primjer Mađarske i Slovenije gdje strani investitori puno više investiraju nego u Bosni i Hercegovini. Razlika je u tome što strani investitori imaju u tim državama političku stabilnost koja im je važna i zato tamo radije investiraju. U Sloveniju je recimo sada došla Magna, kompanija koja pravi dijelove za automobilsku industriju, zatim jedna kineska kompanija je otkupila Gorenje. U Mađarsku će uskoro doći BMW, dakle cijela automobilska industrija je tamo i to dovodi do ekonomskog rasta svake države. A veliki investitori u Bosnu i Hercegovinu još nisu došli – zbog političke nestabilnosti.

RSE: Šta bi trebalo uraditi da se popravi privredna situacija u BiH i da se olakša poslovanje?

Ilievski: Školski sistem je vrlo važan za razvoj jedne države, a to je veliki nedostatak u Bosni i Hercegovini. Treba se reformirati cjelokupni školski sistem. Vidite kako to rade druge države, one investiraju u nauku, tehnologiju, nove centre za edukaciju, investiraju mnogo novca u obrazovanje. E, to u BiH fali i trebalo bi se poboljšati u budućnosti.

 

 

/Izvor: Mirna Sadiković – Radio slobodna Europa/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar