Ima li boljih višnji od onih koje dozrijevaju na Gmićima?
Upitate li nekoga tko prvi put dolazi u Ramu ili u nekoj drugoj sredini po čemu je poznata Rama sigurno će vam odgovoriti: Ramsko jezero, ramska šljiva, Ramska Gospa i Šćit, lijep krajolik….
Ramska šljiva i rakija su već odavno na daleko poznati. Na neki način šljiva i rakija postali su sinonim za Ramu.
Ovih dana smo svjedočili beharu i izvrsno uređenim voćnjacima i šljivicima. Malo koja obitelj da nema barem pedesetak stabala šljive.
U tome zaboravljamo i drugo voće.
Posjetili smo Pavu Lovrića na Gmićima koji ima zasađene višnje. Dok gledate onako lijepo poredana stabla višnje u završnoj fazi cvjetanja zamislite kako je samo sve to izgledalo u Zemaljskom raju. Pavo je na svom obiteljskom imanju zasadio 320 stabala višnje i to sorte hajmanov rubin i oblačinsku koja je baš pogodna za ovu nadmorsku visinu od oko 820 metara.
Pavo i njegov sin Mato rado obilaze i kontroliraju voćnjak i mimo nekih posebnih radova.
Lijepi cvjetovi privlače pčele koje marljivo rade. Ako je suditi po njihovu zujanju i pogodnom vremenu s pravom se Pavo i ove godine može nadati dobrom urodu višanja. U optimalnim uvjetima rod ovih višanja je oko 9 tona. Što učiniti s tolikim urodom? Pavo kaže da je ponekada teško sve to prodati, ali ga to ne brine previše. On pravi od svojih višanja rakiji i likere.
„Ovaj voćnjak zasadili smo prije svega što želimo raditi na svojoj zemlji i uvijek nešto iskoristiti od toga. Višnje prodajemo i pravimo svoju rakiju od višanja koja nam služi za bazu za liker. Pripremljeni liker pakiramo i nudimo za prodaju, ali i kao poklone za svoje prijatelje. Sve što radimo konzultiramo se sa stručnim osobama odnosno tehnolozima i poljoprivrednim inžinjerima.“ – reče Pavo dok smo obilazili zasad višnji.
Uz višnje Lovrići su zasadili i 30 šljiva, 20 jabuka i 15 krušaka. Rade na još nekim poljoprivrednim projektima. Bez obzira što je ponekada nezgodno pronaći tržišta ne odustaju nego uvijek iznova rade i sade nove sadnice voća.
Da priča nije ostala samo na gledanju voćnjaka bila je i degustacija rakije i likera od višnje. Što kazati o tome? Teško je to riječima opisati. To se jednostavno mora probati. Liker je pripravljen bolje nego iz najboljih tvornica. Dok vam se slijeva niz grlo ovaj slatki opojni okus kao da ste na nekom drugom svijetu.
Kako reče Pavo višnje se mogu višestruko iskoristiti. Kuhari sigurno znaju da se višnje često koriste za spravljanje kolača i drugih slastica. Pored rakije i likera višnje se mogu izrazito kvalitetno iskoristiti i za sokove, džemove, vino, kompot i sigurno još dosta toga. Svatko za sebe može naći neki recept ako su višnje dobre kao one koje uspijevaju kod Pave Lovrića na Gmićima.
Sada nam samo preostaje čekati do sazrijevanja plodova i uvjeriti se u njihovu kvalitetu. Rado ćemo obitelj Lovrić posjetiti u fazi branja i spravljanja rakije i likera. Vjerujemo da će to biti jedna lijepa i zanimljiva epizoda. A vi dragi čitatelji zabilježite ovaj broj telefona i na vrijeme rezervirajte sebi koji kilogram višanja, rakije ili likera 063 352 832. Živjeli!