Ima li stručnog naziva za Draganove i Bakirove dogovore?

Ima li stručnog naziva za Draganove i Bakirove dogovore?

Izaslanstva Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), predvođene stranačkim predsjednicima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, u Sarajevu održali jedan od niza sastanaka na temu Izbornog zakona i formiranja vlasti u BiH. Kako su izjavili i Čović i Izetbegović, “dogovoili su da će se nastaviti dogovarati i tražiti rješenja”.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka kazao da su “dogovorili da se nastavi proces traženja rješenja”. Za razliku od izjave od početka tjedna kada je Čović ustvrdio da vjeruje da bi “u četvrtak (danas) oko 14 i 15 sati mogli imati drukčiji pogled u odnosu na onaj pesimistični, vezano za što skoriju uspostavu Vijeća ministara BiH, time i Parlamentarne skupštine, a onda i nižu razinu vlasti”, on je sada govorio o novom roku.

“Vjerujem da ćemo napraviti jedan precizan plan kako da ove dvije stranke, nadam se do kraja sljedećeg tjedna, možemo ponuditi neka rješenja, kao jedan zajednički sadržatelj našeg rada, pa da onda eventualno uključimo sve druge koje treba uključiti da bi eventualno ovakav zakon dobio svoje promjene u Zastupničkom domu PSBiH”, kazao je Čović.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da su “zadali sebi rok od dva tjedna da pokušaju neki okvir napraviti za rješenje implementacije odluka dvaju sudova, Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH”.

“Cijenimo da ima šanse za postizanje dogovora. Kada napravimo jedan orijentacijski okvir, tada ćemo uključiti  i koalicijske partnere – SBB i DF. Ja sam tako dogovorio sa njihovim predsjednicima, da prvo napravimo jedan okvir, dinamički plan. Zatim, ako uspijemo s njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, onda bi to sve išlo dalje kroz proceduru unutar Parlamentarne skupštine”, naveo je Izetbegović.

Međutim, ovu najavu Izetbegovića o ulasku i SBB-a i DF-a u koalicijske vode, za razliku od prije nekoliko mjeseci, Čović danas nije komentirao.

Podsjetimo da je Čović u travnju ove godine kazao da je formiranje Vijeća ministara BiH usaglašeno između tri politička bloka i da oni moraju razgovarati o raspodjeli resora.

“Izjava je usaglašena između tri politička bloka. Došli smo u fazu da moramo razgovarati o raspodjeli resora. Ja čekam ovih dana inicijativu da što prije sjednemo da ne bi došli u druge probleme. Trebaće nam 30-ak dana. Ne vidim nikakvih tehničkih problema”, kazao je Čović u travnju ove godine. Međutim, ni od toga roka nije bilo ništa, a situaicja se samo iskomplicirala, a lideri su sve više bili udaljeni od rješenja.

Na pitanje je li DF poželjan kao partner, Čović je tada kazao da među Bošnjacima SDA, odnosno Bakir Izetbegović, predvodi blok stranaka.
“Stvar je SDA koga će oni imati u tom bloku. U pregovorima neće biti DF-a, već samo ove tri stranke”, rekao je Čović.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar