Ima li uma u Neuma?

Ima li uma u Neuma?

Kažu da će se ovog vikenda tajno dogovarati u Neumu o reformama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Iako su dogovori tajni, Avaz je prvi iznio podatke o zakupljenim apartmanima. Neum je sasvim logičan izbor za ovakav epohalan događaj u bosanskohercegovačkoj suvremenoj povijesti, i to iz više razloga.

Piše: Igor Božović

Baba, pojačaj, halo, baba!

Prvo, Internet u Neumu je za klinac. Ukoliko novinar želi poslati tekst iz Neuma svojoj redakciji, za to mu treba otprilike tri minute, budući da je 4G misaona imenica u ovoj idiličnoj bosanskohercegovačkoj općini, a 3G je sporadičan poput vjeverice, čas je tu, čas je daleko. E sad zamislite koliko treba da se iz Neuma pošalje fotografija ili audio snimka nečije izjave ili neki sumnjivi kadrovi sa sastanka, koji je, ponavljam, tajan i vjerojatno nitko ne zna gdje se održava i kada.

Naši lideri stoga imaju savršen ambijent da su izolirani od medijskog pritiska, jer svi znaju da dva i pol desetljeća od potpisivanja Daytona zapravo jedino novinari potkopavaju napredak ove zemlje ka euroatlantskim integracijama. Što je opet, sasvim logično, jer zamisli da novinari umjesto da ćupe po vječitim sastancima i pregovorima o reformi Izbornog zakona BiH, rade tople ljudske priče o poskupljenjima energenata ili odlasku radne snage ili nestašici krompira na domaćem tržištu ili ne dao Bog, neku bezze priču da urade, kao na primjer o mladim STEM prvacima ili najbržoj Bosanki na dva kotača ili najbržoj Hercegovki u vodi.

Ku’se iđe za Dubrovnik?

Drugo, Neum je i inače s ostatkom svijeta povezan za klinac. Poznata kompjuterska simulacija vožnje Euro Truck Simulator 2 ima svoj jednako poznati tim entuzijasta koji nadograđuju trase kojima se u video igri putuje, kako bi izgledale što bliže stvarnom osjećaju vožnje na cesti. I znate koja su tri najkompliciranija mjesta za proći na toj trasi koju rade ljubitelji dugih, opuštenih vožnji? Bugarsko-turska granica, Kaliningrad i naravno, Neum.

Čak je i u videoigrici Neum cestovno prilično ‘sneruke’, a kako je u stvarnosti, može posvjedočiti svaki vozač hitne pomoći koji  bi ljeti zaglavio u nekoj od kolona koje blokiraju ovaj idilični bosanskohercegovački grad na moru. Svi napori da se ovo prevlada još su napola prokopani, napola asfaltirani, napola iscrtani i pričekat ćemo neke od narednih izbora dok kao gospoda budemo mogli na more u Neum.

Znači, sve i da se žele okupiti kakvi prosvjednici poput onih u Beču ili Briselu ili gdje se sve nije prosvjedovalo zbog BiH, teško da će se pravodobno okupiti u Neumu. Kako već rekoh, za bilo kakvu intervenciju sa stranke, tipa Arminke Helić, prepreka je loša internetska konekcija.

Nije ovo Ukrajina

Nadalje, u Neum se ne mogu upetljati ni Rusi, ti opaki rušitelji Bosne i Hercegovine, cjepači Srpske i Dodikovi mecene i mentori. U Neumskom zaljevu dosad su se našli ratni brodovi više članica Sjevernoatlantskog Pakta, ali niti jedan ruski, makar i mali raketni bacač. Za desant iz zraka nema šanse, jer nedavno smo dobili sjajna četiri helikoptera koji kad se dignu zajedno sa ona dva što imamo, to je pola tuceta ljutih hercegovačkih hajduk-vrtoleta, to ne može satrat ni izraelski Iron Dome.

I na kraju, je li to četvrti ili treći i pol razlog: Neum. Neum je more, Neum je sunce, Neum su koke, je li tako, Moke? Dakle, ova topla oaza u sumornoj bosanskohercegovačkoj minus svakodnevnici, gdje se Mostar ledi na minus deset Celzijevih, a Sarajevo na čak minus devedeset milijuna konvertibilnih godišnje (cca. 200 maraka po stanovniku) dobro će doći konačnom zatopljavanju hladnih odnosa između inače toplog Dragana i inače jednako toplog Bakira. Što se onog trećeg tiče, njega je lako razgaliti čak i harmonikom i finom Stašinom šljivovicom.

Svi preduvjeti

Dakle, zaključimo da su stvoreni svi preduvjeti da se konačno dogovori konstruktivna izmjena  Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine na način da budu zadovoljeni Sejdić, Finci, Gagi, Bake, a Milenog ionako samo brine da mu Hrvati budu zastupljeni i da se Schmidt vrati kući. Stoga očekujem da već u nedjelju čujemo za Neumski sporazum, nešto kao Mostarski, s nekim točkama koje nikad nitko nije vidio, ali ih svi znaju i prepričavaju i tumače kako im volja.

I onda će i izbori biti održani kao u Mostaru, sa novim pravilima koja su ista kao stara, uz napomenu da će Parlament izglasovati izmjene odmah na prvoj sjednici, baš kao što je i mostarsko Gradsko Vijeće izmijenilo Statut Grada odmah po konstituirajućoj sjednici. Ma šalim se. Očekujemo od njih isto. Ali možda bude zvučalo ovako.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar