Inače ga uvode samo za zemlje u kojima je rat: Austrija uvela najviši stupanj upozorenja za putovanja u šest država Balkana

Inače ga uvode samo za zemlje u kojima je rat: Austrija uvela najviši stupanj upozorenja za putovanja u šest država Balkana

Austrija uvodi najviši stupanj upozorenja za putovanja u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, priopćila je u srijedu vlada u Beču.

„Najviši stupanj upozorenja za ove zemlje stupa na snagu odmah“, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Radi se o sigurnosnom stupnju 6, koji se inače izdaje samo za zemlje u kojima vladaju ratni sukobi.

Ministrica integracija Susanne Raab, aludirajući na više od pola milijuna građana Austrije s korijenima u jednoj od navedenih zemalja, apelirala je na građane da otkažu putovanja u zemlje porijekla.

„Pod svaku cijenu treba otkazati putovanja u ove zemlje“, rekla je Raab na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrom vanjskih poslova.

Schallenberg je rekao kako su već zabilježeni slučajevi zaraza u Austriji, ali i Sloveniji i Hrvatskoj, koji se povezuju s osobama koje su se vratile iz neke od zemalja zapadnog Balkana.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer najavio je intenzivne kontrole u graničnom području.

Za osobe koje dolaze iz neke od ovih zemalja povratak u Austriju bit će moguć samo uz dvotjednu samoizolaciju ili svježi negativni test na koronavirus.
Austrija se današnjom odlukom djelomice usprotivila jučerašnjoj preporuci Vijeća EU-a koje je ukinulo zabranu ulaska u EU za osobe koje dolaze iz Srbije i Crne Gore.

U Austriji je, sa 100 novih slučajeva zaraze koronavirusom, zabilježen nagli porast zaraze. Velik dio otpada na nekoliko žarišta u Gornjoj Austriji i Štajerskoj. Ovdje je u jednoj građevinskoj tvrtki koja zapošljava strane radnike, uglavnom iz Grčke, zabilježeno 10 novih slučajeva.

U Austriji danas na snagu stupaju nova popuštanje mjera te konobari više nisu obvezni nositi zaštitne maske.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar