• Ines Lučić, fotoreporterka Klix-a, napravila je najbolju sportsku fotografiju u BiH
  • Ines Lučić, fotoreporterka Klix-a, napravila je najbolju sportsku fotografiju u BiH

Ines Lučić, fotoreporterka Klix-a, napravila je najbolju sportsku fotografiju u BiH

Fotoreporterka portala Klix.ba Ines Lučić u prošloj godini je napravila najbolju sportsku fotografiju u Bosni i Hercegovini. To je odlučio stručni žiri koji joj je u Tuzli uručio prestižnu nagradu “Tomislav Trojak”.

“Pobjednički skok” naziv je fotografije na koju autorstvo potpisuje fotoreporterka Klix.ba Ines Lučić. Za ovo djelo perspektivna bh. fotografkinja osvojila je nagradu “Tomislav Trojak”, koja se tradicionalno dodjeljuje tvorcu najbolje sportske fotografije napravljene tokom protekle godine u našoj zemlji.

Lučić je na svojoj fotografiji prikazala učesnika takmičenja Cliff Diving, a koje je održano prošle godine na Bentbaši u Sarajevu. Specifičnost djela, kako nam kaže Lučić je u prikazivanju skakača u trenutku prije zaranjanja u vodu. Riječ je o Evaldu Krniću iz Crne Gore koji je na sarajevskoj Bentbaši i napravio pobjednički skok.

“Svaka nagrada mi je značajna, ali ova je posebna zbog činjenice da dolazi za djelo iz domena sportske fotografije. Upravo ta kategorija mi je najdraža i uvijek se radujem odlascima na sportske terene gdje imam priliku zabilježiti kvalitetne prizore”, kazala je Lučić za Klix.ba.

Izbor najbolje sportske fotografije Bosne i Hercegovine organizuje se u čast doajena sportske fotografije Tomislava Trojaka i već je postao tradicionalan, a događaj su organizirali članovi Centra kreativnih aktivnosti iz Tuzle.

Na ovogodišnji konkurs prijavila su se 22 autora sa 44 fotografije, a dio izložbe su i fotografska djela Hasana Bratića sa utrka Formule 1, koje nisu u zvaničnoj konkurenciji.

“Radovi koji su izloženi obuhvataju vrhunske sportiste i sportove. Pobjednička fotografija je u tolikoj mjeri stvar momenta i osjećaja da se morala izdvojiti od svih ostalih i osvojiti prvo mjesto. Podjednak kvalitet imaju i one na drugom i trećem mjestu, ali pobjednička je likovno i sportski iznad svih ostalih”, kazao nam je predsjednik žirija Robert Andrejaš, istaknuvši da je večerašnja izložba sportskih fotografija ujedno najbolja unazad 45 godina koliko se takva vrsta postavki organizira u Tuzli.

Prema odluci žirija, pored Lučić, kao drugoplasirani se našao Jasmin Hadžić iz Zenice, dok je trećeplasirani Jasmin Duvnjaković iz Tuzle. Svi oni su pored diploma dobili i novčane nagrade koje obezbjeđuje Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar