INFICIRANA BOLNICA i NJEGOVI ‘TOVARIŠI’ Na poziv Dragana Čovića Rusi dolaze dezinficirati SKB Mostar

INFICIRANA BOLNICA i NJEGOVI ‘TOVARIŠI’ Na poziv Dragana Čovića Rusi dolaze dezinficirati SKB Mostar

Pripadnici vojske Ruske Federacije danas bi trebali doći u Mostar kako bi, na molbu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, izvršili “dezinfekciju” Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, piše Oslobodjenje.

– U skladu sa zahtjevom NJ.E. dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, za pružanje medicinske pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar od strane Ruske Federacije 1. svibnja ove godine bit će upućena u Mostar ruska medicinska ekipa koja se sastoji od 24 medicinska radnika i 5 jedinica posebne tehnike za dezinfekciju. Ruska medicinska ekipa će ući na područje BiH s područja Srbije – navedeno je u dopisu Veleposlanstva Ruske Federacije koji je danas dostavljen bh. vlastima, piše Oslobođenje.

Ubojica koronavirusa

Koliko će se ova grupa ruskih vojnika zadržati u Mostaru nije precizirano. Prema inforamacijama Oslobođenja, u pitanju je isti “medicinski tim” koje je nedavno boravio u Banja Luci, a čija se pomoć, formalno, ogledala u dezinfekciji ulica na području Republike Srpske. Oni su tada, prilikom ulaska u BiH preko Aerodroma Mahovljani koristili službene putovnice, a interesantno je da su službenici Granične policije BiH kojom rukovodi kadar HDZ-a Zoran Galić, skenirali pasoše samo dvije osobe, dok se fotografije preostala 22 člana ovog tima ne nalaze u sustavu GP BiH, piše Oslobođenje.

Ovom jedinicom, inače, zapovijeda general-major Mihail Černišov, načelnik kemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga čije je sjedište u Sankt Petersburgu. General Černišov je tijekom travnja boravio u Beogradu gdje se prošli tjedan susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a sastanku je prisustvovao i bivši ruski veleposlanik u BiH, a sada veleposlanik te države u Srbiji – Aleksandar Boca Harčenko.

– General Černišov je ubojica koronavirusa – izjavio je početkom travnja Informeru srbijanski veleposlanik u Moskvi Miroslav Lazanski.

Izjavu Lazanskog prenijeli su i ruski mediji, među kojima i Ruska Gazeta koja je pisala da su ljudi u Srbiji “s oduševljenjem dočekali ruske vojnike koji su dezinficirali ulice”.

Jačanje ruskog utjecaja u BiH

– Rusija je poslala ono najdragocjenije kako bi pomogla Srbiji – izjavio je Černišov nakon proglašenja pandemije koronavirusa i slanja pomoći u Beograd.

Do 2011. godine, gubernator Okruga Sankt Petersburg bila je Valentina Matvijenko, jedna od najbližih suradnica Vladimira Putina koja trenutno obavlja dužnost predsjednice Vijeća Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine. Upravo je na njen poziv sredinom veljače ove godine Dragan Čović boravio u Moskvi, gdje je u intervjuu tamošnjim medijima kazao da treba pojačati “ruski utjecaj u BiH”, piše Oslobođenje.

/Izvor: Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar