Inflacija jenjava, ali industrija i dalje strmoglavo pada

Inflacija jenjava, ali industrija i dalje strmoglavo pada

Inflacija u Bosni i Hercegovini i dalje nastavlja usporavati, što je jako dobra vijest za sve bh. žitelje.

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

Inflacija u Bosni i Hercegovini i dalje nastavlja usporavati, što je jako dobra vijest za sve bh. žitelje.

Razina cijena u listopadu 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 2,1 posto. Prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 4,9 posto, alkoholna pića i duhan za 4,6 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 6,9 posto, zdravstvo za 3,2 posto, komunikacije za 2,2 posto, rekreacija i kultura za 5,1 posto, obrazovanje za 2,2 posto, restorani i hoteli za 6,7 posto te ostala dobra i usluge za 9,2 posto. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima odjeća i obuća za 7,1 posto, stanovanje i režijski izdaci za 2,8 posto i prijevoz za 5,6 posto.

Cijene u BiH

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u listopadu 2023. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast razine za 0,1 posto.

Promatrano po u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima alkoholna pića i duhan za 0,1 posto, odjeća i obuća za 1,6 posto, stanovanje i režijski izdaci za 0,1 posto, zdravstvo za 0,2 posto, prijevoz 0,1 posto, obrazovanje za 0,3 posto, restorani i hoteli za 0,5 posto te ostala dobra i usluge za 0,9 posto.

U prosjeku je zabilježen pad cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholni napici za 0,1 posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,2 posto, komunikacije za 0,1 posto te Rekreacija i kultura za 0,4 posto.

Novi pad industrije

Ono što je i dalje itekako zabrinjavajuće jeste nastavak pada industrijske proizvodnje.

– Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u listopadu 2023. u usporedbi sa rujnom 2023. bilježi pad za 2,3 posto. U listopadu 2023. u usporedbi sa listopadom 2022. industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi pad za 2,5 posto, stoji u priopćenju.

U listopadu 2023. u odnosu na rujan 2023. proizvodnja netrajnih proizvoda za široku uporabu veća je za 8,4 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 4,6 posto, proizvodnja energije manja je za 2,7 posto, proizvodnja intermerdijarnih proizvoda manja je za 2,5 posto, a proizvodnja trajnih proizvoda za široku uporabu manja je za 1,1 posto.

U listopadu 2023. u odnosu na listopad 2022. proizvodnja energije veća je za 2,8 posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 1,7 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku uporabu manja za 7,3 posto, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku uporabu manja za 5,0 posto, a proizvodnja intermerdijarnih proizvoda manja je za 3,8 posto.

Rast cijena industrijskih proizvoda

U listopadu 2023. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju su zabilježile rast razine za 0,5 posto, dok u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile pad za 1,1 posto. U listopadu 2023. u usporedbi sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su zabilježile rast za 0,4 posto, kao i u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar