Inflacija se u BiH vraća sljedeće godine

Inflacija se u BiH vraća sljedeće godine

U BiH se u ovoj i sljedećoj godini očekuje nastavak postupnog poboljšanja eksternog okruženja i jačanje ekonomskog rasta, pokazuju projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH. Kako su istaknuli, očekivano jačanje ekonomskog rasta i zaposlenosti u okruženju trebalo bi osigurati značajan rast ne samo izvoza, nego i domaće tražnje, koja se u velikoj mjeri financira inozemnim prilivima.

"Takođe, očekivana stabilizacija svjetskih cijena bi trebala zaustaviti deflaciju u 2015. godini, koja je u prethodnom razdoblju predstavljala ozbiljnu prijetnju za ekonomski rast BiH", navodi se u ovoj analizi i dodaje kako se povratak inflacije u BiH očekuje 2016. i sljedećih godina, pišu Nezavisne novine.

Prema njihovim riječima, ovi faktori i pretpostavke bi trebali dovesti do postepenog jačanja ekonomskog rasta u BiH u ovoj godini na stopu od 2,6 posto, u sljedećoj godini na 3,2 posto.

"Drugim riječima, očekivano postepeno povećanje broja zaposlenih i realnih plaća, nošeno proizvodnjom i izvozom, rast tekućih priliva iz inozemstva i izravnih stranih investicija trebali bi dovesti do rasta finalne potrošnje od 1,7 posto i investicija od 8,3 posto ove godine", navedeno je u analizi DEP-a.

U analizi je također navedeno da se u 2017. i 2018. godini očekuje dalje postepeno jačanje ekonomskog rasta u BiH, i to prvenstveno kao posljedica sve povoljnijeg eksternog okruženja. Tako je za 2017. godinu projektiran rast od 3,6 posto, nakon čega slijedi dalje ubrzavanje na 4,4 2018. godine.
Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar