INICIJATIVA: Traži se da Čović i Izetbegović daju ostavke u strankama

INICIJATIVA: Traži se da Čović i Izetbegović daju ostavke u strankama

SARAJEVO – Bećirovićeva inicijativa neprihvatljiva je većini zastupnika budući da se od njih faktički traži da u Parlamentu BiH izglasaju smjene Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića sa čela HDZ-a i SDA.

Iduća sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta sigurno će ponovno biti uzbudljiva i iskorištena, kao i prethodna, za stranačka i osobna prepucavanja.

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Denis Bećirović na idućoj sjednici predložit će zanimljivu inicijativu kojom se, ukoliko se usvoji, zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku 6 mjeseci pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim se propisuje da izabrani član Predsjedništva BiH ne smije biti član političke stranke, odnosno po stupanju na dužnost, podnosi ostavku na stranačke dužnosti.

Proračun i lijekovi

Obrazloženje uz inicijativu nije poslano, no ovakva inicijativa o kojoj se i ranije pričalo nije prolazila. Sigurno je da ni na idućoj sjednici Parlamenta BiH ista neće proći jer su trenutni članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović šefovi dvije najjače stranke u Federaciji koji čine vladajuću većinu, dok je Mladen Ivanić počasni predsjednik PDP-a.

Bećirovićeva inicijativa neprihvatljiva je većini zastupnika budući da se od njih faktički traži da u Parlamentu BiH izglasaju smjene Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića s čela HDZ-a i SDA.

Osim navedenog na idućoj sjednici Zastupničkog doma ponovno će se raspravljati o proračunu za 2017. i Zakonu o lijekovima. Pokušat će se imenovati i novi članovi Upravnog odbora BHRT-a, a liste najuspješnijih kandidata su već poslane zastupnicima.

Zastupnici će razmatrati i izvješća revizora koja su puna ocjena o zlouporabama položaja, netransparentnom i nezakonitom trošenju državnog novca, kršenju zakona i pravila. Ured za reviziju institucija BiH svake godine odradi dobro svoj posao i pošalje mišljenja revidiranim institucijama i Parlamentu BiH, no na tome se sve i završi. U više navrata je Parlament BiH usvajao zaključke kojim su podržavali revizore, no ta podrška samo je deklarativna budući da svi parlamentarci u institucijama koje su kritizirane imaju stranačke kolege ili rodbinu, koje štite. Zastupnici će razmatrati revizorska izvješća o radu u 2015. Ova procedura i njima samima postala je dosadna i nepotrebna budući da se govori o nepravilnostima koje su stare više od godinu dana. Izvješće o radu 74 institucije zastupnici će, kao i ranije, objediniti u jednu točku u kojoj će se obračunavati vlast i opozicija zbog brojnih načinjenih nepravilnosti.

Revizije

Najvažniji nalazi Godišnjeg izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH za prošlu godinu su neopravdano usvajanje Zakona o proračunu institucija BiH, neprovođenje odluka Ustavnog suda, slabost sustava financijskog upravljanja i kontrole te interne revizije, neusvajanje računovodstvenih standarda za javni sektor, kao i neusklađenost sistematizacija i konkursne procedure pri zapošljavanju.

U osvrtu na 2015. glavni revizor Dragan Vrankić naveo je kao jedan od većih problema to što su revizori nezadovoljni stupnjem provođenja preporuka iz ranijeg razdoblja. Preko 500 preporuka je dano državnim institucijama, no one nisu ispoštovale ni polovinu toga. Uglavnom se ispoštuju manje važne preporuke, dok one koje su od suštinske važnosti bivaju spominjanje iz godine u godinu u revizorskim izvješćima. Da se sitnicama pokušava prikriti suština govore i brojni usvojeni pravilnici u institucijama koji se ne poštuju i čijim usvajanjem nije postignut cilj, a to su uštede.

 Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing