INTERVJU Dr. Joze Ivančevića Dnevnom listu: Na prvo mjesto smo stavili našu općinu i narod u njoj

INTERVJU Dr. Joze Ivančevića Dnevnom listu: Na prvo mjesto smo stavili našu općinu i narod u njoj

Dr. Jozo Ivančević na čelu općine Prozor – Rama je već 12 godina, a na istom mjestu planira ostati i nakon predstojećih lokalnih izbora. U intervjuu za Dnevni list Ivančević je govorio o aktualnoj situaciji u Prozor – Rami, planovima koje kao općinski načelnik želi realizirati, kao i o projektima koji su uspješno provedeni za vrijeme njegovog mandata.

Poštovani Načelniče, ovih dana i mi smo boravili u Rami te smo bili svjedoci brojnih radova koji se rade uglavnom na lokalnim putovima. Neki kažu – predizborna kampanja. Što Vi kažete na to?

Mislim da je najvažnije da se radi, pa će i priče biti pozitivne. Smatram inače da svaki političar treba konstantno voditi predizbornu kampanju, kao način dokazivanja vlastitih stavova i pravdanje izrečenih obećanja. Kampanja se mora provoditi radom, a ne samo pričom. Oni koji stvarno rade uspiju dokazati svoje stavove i svoja obećanja. Oni koji predizborno dobro govore, a kasnije ne rade ništa  ne ostavljaju snažan dojam na svoje birače i bivaju najčešće potisnuti s političke scene. U tom smislu i mi u Rami radimo stalno, ne fokusiramo se uopće na kratko razdoblje uoči izbora već to radimo ozbiljno i bez prestanka, uvijek imajući u vidu i obećanja koja smo dali i neke očekujuće izbore.

A radilo se i radi se dosta ozbiljno?

Da, spomenuti ću samo dva veća projekta, a najvažnijim smatram projekt vodoopskrbe naselja obodom Ramskog jezera, koji smo dodatno proširili na još neka naselja. Imali smo, prije toga, stanje da samo grad Prozor i prigradsko naselje imaju pitku vodu, a velika sela uz Ramsko jezero i ostala naselja piju vodu iz čatrnja, bazena… U taj smo projekt do sada utrošili preko 20 milijuna KM, nešto iz kredita EIB-a i pratećih grantova, a većinu iz općinskog proračuna. Sljedeći projekt jest uređenje lokalnih putova. Imamo ih u općini preko 370 kilometara. Mislim da nema naselja u kojemu se živi, a koje nije obuhvaćeno nekim oblikom sanacije i uređenja lokalnog puta. Ima tu još posla, želimo imati još ljepša i uređenija naselja. Gradić Prozor smo potpuno obnovili vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, odvodnjom oborinskih voda, ulicama i pločnicima…

Bilo je i mnogo drugih projekata, ali ova dva su po meni iznimno važna za naše žitelje. Spomenut ću i projekt Doma za starije i nemoćne osobe na Šćitu. Uložili smo velike novce u taj objekt, ali je projekt zaustavljen bahatošću politike HDZ-a BiH i njegovih poslušnika u crkvenim redovima. Nažalost, jer možemo za kratko vrijeme i uz još relativno mala ulaganja imati smještaj za naših osamdeset starijih, radno mjesto za najmanje trideset njegovateljica, pomagača, čistača, kuhara, pravnika,… Iskreno se nadam da će poslije izbora neki sudionici ove blokade preispitati sebe i svoju ulogu i onda pomoći da se objekt završi, opremi, pusti u rad i primi korisnike i nove uposlenike.

Ima i drugih uspjeha?

-Radili smo na promidžbi Rame, posebno kao turističke destinacije jer ljepote Rame, zdrav i očuvan okoliš otvaraju mogućnost turističkog razvoja ovog kraja. Tu imamo problem smanjenja razine vode u Ramskom jezeru tijekom ljeta, zbog proizvodnje struje, iako mislimo da se to može i drugačije organizirati. Uspjeli smo vratiti Općinski sud koji je „bez borbe“ bio ukinut prije nekih trinaest godina, Generalni konzulat RH u Mostaru, na naše traženje, uspostavio je konzularne dane u Prozoru. Opremamo lokalno vatrogasno društvo jer smo u gašenju požara oslonjeni sami na sebe. Nabavili smo vozilo za policijsku stanicu i podupiremo izgradnju nove zgrade policije. Opremili smo lokalni Crveni križ kako bi bolje pomagao osobama u potrebi, opremili smo, odličnim vozilima, poduzeće za prijevoz učenika i građana i omogućili besplatan prijevoz svih žitelja. Opremili smo i općinsko komunalno poduzeće za izvođenje čak složenijih radova. Ima još manjih projekata i dobrih rezultata.

Uglavnom, pomažemo sugrađanima na razne načine pa i kroz više oblika izravnih potpora. I sve to radimo već duže vrijeme, nismo to vezali za neke posebne izbore već to činimo kao dio naših stalnih aktivnosti na stvaranju uvjeta za bolji život u Rami.

Čak smo se i u doba korone pokazali odgovornima. U onoj prvoj fazi uspjeli smo očuvati općinu kao zonu bez korone, bez ijednog oboljelog. Sada je drugačije, imamo oboljelih, ali stanje je ipak pod nadzorom. Za one koji su u doba korone imali zabrane i značajno otežan rad odobrili smo potpore od  800 KM po radniku i po tom osnovu isplatili oko 200.000 KM, ne čekajući da svoje uradi Županija ili Federacija.

Načelnik ste općine Prozor – Rama već 12 godina i to u ime HDZ 1990, stranke koja je dobro u sjeni HDZ-a BiH. Kako uspijevate ostati na čelu općine, jer znamo za dosta pokušaja Vašeg diskreditiranja?

Davno smo donijeli odluku da ćemo na razini općine voditi politiku u korist općine, a ne u korist nekog drugog centra. Od početka se nismo dali navući na floskule koje su dolazile iz drugih stranaka i iz nekih udruga, nismo htjeli biti poslušnici nijedne političke stranke niti bilo kojega političkog čelnika. Na prvo mjesto smo stavili našu općinu i narod u njoj. Bili smo odlučni, imali smo hrabrosti držati se čvrsto svojih uvjerenja. Imali smo potporu središnjice devedesetke, a druge stranke nas nisu ni zanimale.

Kažu da općina Prozor – Rama ima najveći proračun u BiH u odnosu na broj stanovnika. Nije tako bilo uvijek. Kako ste došli do toga statusa?

Proračun ne treba gledati samo po broju stanovnika. Ako uspoređujemo visinu proračuna, na primjer, po površini općine, tada se Prozor – Rama nalazi negdje na sredini popisa općina u Federaciji BiH. Ta veličina prostora definira potrebu izgradnje   putova, vodovoda, javne rasvjete u veliki broj međusobno dosta udaljenih naselja.

Velika većina naselja je bila bez pitke vode, lokalni putovi loši, tvornice devastirane i opljačkane. Iseljavanje iz Rame je bilo jedan skoro uobičajeni trend i prije najnovijeg vala iseljavanja. Uglavnom, cijeli kraj je bio jako zapušten. S druge strane znamo da u Rami imamo jako vrijedne resurse od kojih mora imati korist i ovaj kraj. Zato smo  pokrenuli aktivnosti koje su u konačnici rezultirali puno većim proračunskim sredstvima.

Sve je počelo još 2007. dok sam bio zastupnik u Federalnom parlamentu i kada smo zajednički s još nekim općinama radili na povećanju obeštećenja za potopljena zemljišta nastala izgradnjom hidroakumulacija. Uspjeli smo. Na području općine Prozor-Rama dvije su hidroakumulacije – Ramsko jezero i dio Jablaničkog jezera. Elektroprivreda HZ HB i Elektroprivreda BiH dužne su plaćati 0, 01 pfening za svaki kw proizvedene struje iz tih akumulacija, uvećano za određena povećanja proizvodnih cijena električne energije. U računicu smo, sukladno zakonu, uvrstili i veličinu dotoka vode s pojedine općine. Izmjene ranijeg Zakona  usvojene su u Parlamentu FBiH 2009. i tada su elektroprivrede dobile zakonsku obvezu plaćanja naknada u većim iznosima. Bilo je otpora provedbi te obveze te smo morali voditi sudske postupke. Elektroprivreda BiH na vrijeme je sve shvatila te smo s njima potpisali Sporazum i sada su njihove uplate sukladne zakonu po tom osnovu. Elektroprivreda HZ HB, kojoj Hidroelektrana Rama daje skoro polovicu ukupno proizvedene električne energije, ni do danas nije prihvatila obvezu novog oblika obračuna i plaćanja svoje obveze te s njima vodimo već treći, uskoro i četvrti sudski spor. U ranijim tužbama po ovoj problematici odlučivao je i Vrhovni sud i Ustavni sud FBiH koji su uvijek presuđivali u korist Općine. Time smo dokazali da tražimo samo ono što nama stvarno pripada. Ne želimo ništa tuđe, ali svoga se nećemo odreći.

Jedan ste od načelnika općine s većinskim hrvatskim stanovništvom koji nije proglasio Željka Komšića nepoželjnom osobom u tom mjestu, kad je izabran za člana predsjedništva. Zašto?

-Nisam vidio nikakve potrebe uopće razmišljati na tu temu. HDZ 1990 je imao svoju kandidatkinju za člana predsjedništva, doktoricu Dianu Zeleniku. Ona je bila naš izbor. Ni Čović ni Komšić nam nisu ništa ponudili ni pružili pa su nam nebitni.

Kao kandidat za još jedan mandat na čelu općine Prozor – Rama, kako se planirate borite protiv odlaska mladih, kako ćete osigurati budućnost ovom mjestu? Imate i protukandidata, kako gledate na njegov program?

Sve što se u Bosni i Hercegovini događa odražava se izravno i na našu općinu. Mlade pokušavamo zadržati različitim olakšicama, poticajima, stipendijama, no, bez države to ne ide baš lako. Ljudi odlaze, jednostavno bježe zbog stanja u državi, a ne zbog stanja u nekoj općini. Sramotno je i neodgovorno to da ni dvije godine nakon izbora nemamo novu vlastu u Federaciji BiH. Stalne su blokade, stalno su tu neke loše tenzije. Mnogi, posebno mladi, ne želi ostati u takvoj državi i tu odgajati djecu.  Čelnici najjačih političkih stranaka se uopće ne brinu oko toga. Nije ih briga ni za putove, ni za vodovode, ni za poduzetništvo, socijalni status naroda. Ne trude se iskreno ni za  bolji položaj braniteljske populacije. Pravosuđe je potpuno izgubilo ugled. BiH je redovno na zadnjem mjestu u Europi po brojnim pokazateljima uspješnosti. Integraciji s EU približavaju se sve zemlje Balkana osim BiH.

U takvim uvjetima ne možemo biti optimisti. Sve ovo što mi radimo jednostavno je nedovoljno da mladi ostanu ovdje. Zato nam preostaje vjerovati da će i država bolje profunkcionirati te da će sve mjere ipak imati dobar učinak.

O protukandidatu nemam potrebe ništa reći. Nisam do sada vidio nikakav program. Program nije problem napisati, to neki znaju napisati jako dobro, ali potrebno je uvjeriti narod da će taj program biti ostvaren.

Mislim da sam se do sada dokazao kao korektan načelnik, isto kao i vijećnici koji su me podržavali i zajedno sa mnom radili na boljitku Rame. Vjerujem da ćemo tako i nastaviti. Ima još dosta posla pred nama, a posebno je važno očuvati status koji smo stekli i novce koji nam pripadaju usmjeravati u projekte u Rami.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar