Investitori neće u BiH zbog političara

Investitori neće u BiH zbog političara

Ono što rade političari koji drže vlast najbolji je dokaz da im nije stalo do stvaranja novog bogatstva nego do podjele postojećeg. To je i razlog što inozemni investitori zaobilaze Bosnu i Hercegovinu u širokom luku.

Prvi i zadnji

O tome najbolje svjedoče cifre pa ispada da će biti dobro ukoliko ove godine inozemne investicije budu teške kao lanjske. U prva tri mjeseca inozemni investitori uložili su u BiH svega 130 milijuna maraka. Prošle godine ukupne inozemne investicije iznosile su 477 milijuna KM i bile su manje za 303 milijuna maraka nego 2014. Najviše se ulagalo u proizvodnju, bankarski sektor, telekomunikacije i trgovinu.

Usporedbe radi, prema službenim podacima lanjske inozemne investicije u Srbiju iznosile su oko tri milijarde maraka!

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH procijenila je da će ove godine inozemni investitori uložiti u našu zemlju između 880 i 930 miliona maraka i već je jasno da od toga nema ništa. Vjetar u leđa optimizmu dala su zaklinjanja političara da će realizirati Reformsku agendu, a u međuvremenu su gromoglasno najavljivane kao sigurne sve socijalne i ekonomske reforme, oni skrenuli na sporedni kolosijek.

Zbog toga je Bosna i Hercegovina i dalje na zadnjem mjestu u Europi po inozemnim investicijama i ekonomskom razvoju, a prva po korupciji, nezaposlenosti i siromaštvu.

Politička nestabilnost

Ključni razlog što će inozemni investitori radije ulagati na Mars nego u BiH je u apsolutnoj političkoj nestabilnosti koju su proizvele i svakodnevno proizvode političke stranke i njihovi šefovi, zatim komplicirana birokracija i korupcija ogromnih razmjera za što su direktni krivci politički lideri. Prema analizama Svjetske banke BiH je na 117. mjestu u svijetu po uvjetima, odnosno lakoći poslovanja. Uz sve to, država nema ni preciziranu strategiju privlačenja inozemnih investicija, ogromna su obavezna fiskalna i parafiskalna davanja, na dozvole se čeka mjesecima, a čak se ukidaju i neke stimulativne mjere poput oslobađanja reinvestiranja od poreza!

Ozbiljnim ulagačima to zatvara vrata naše zemlje, a širom otvara sumnjivim investitorima, zapravo prevarantima koji u suradnji sa pojedincima iz vlasti i njihovim potkupljivanjem šire korupciju pokrećući raznorazne  mutne poslove, sve pod zaštitom političkih moćnika.

Inozemni, a i domaći ulagači najveću prepreku vide u administraciji koja je velika i složena što dovodi do njene neefikasnosti, ali i u političkoj i pravnoj nestabilnosti i nesigurnosti. Stalna politička previranja, različiti a ponekad i kontradiktorni propisi na raznim razinama koji se različito tumače te predugo čekanje dozvola i odobrenja za rad su razlozi zbog kojih većina investitora zaobilazi BiH – već godinama  vlasti BiH i u BiH   dobronamjerno upozorava Vijeće inozemnih investitora u Bosni i Hercegovini.

 DL

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar