Iranka koja je prosvjedovala protiv nošenja hidžaba osuđena na godinu dana zatvora

Iranka koja je prosvjedovala protiv nošenja hidžaba osuđena na godinu dana zatvora

Vida Movahedi uhićena je u listopadu jer se pojavila nepokrivene glave na središnjem trgu Enghelab mašući velom i crvenim balonima, rekao je odvjetnik Payam Derafchan. Osuđena je na godinu dana zatvora zbog “korupcije i razvrata”.

Godina dana zatvora Iranki koja je prosvjedovala protiv nošenja hidžaba Vida Movahedi uhićena je u listopadu jer se pojavila nepokrivene glave na središnjem trgu Enghelab mašući velom i crvenim balonima, rekao je odvjetnik Payam Derafchan.

Žena koja je javno u Iranu prosvjedovala protiv obveze nošenja hidžaba, islamskog vela koji pokriva kosu, osuđena je na godinu dana zatvora, rekao je u nedjelju njezin branitelj. Vida Movahedi uhićena je u listopadu jer se pojavila nepokrivene glave na središnjem trgu Enghelab mašući velom i crvenim balonima, rekao je odvjetnik Payam Derafchan.

Optužena je “za poticanje na korupciju i razvrat” te je 2. ožujka osuđena na godinu dana zatvora, rekao je njezin branitelj i potvrdio vijest iranske službene agencije Irna. Ta majka dvogodišnje djevojčice prosvjedovala je krajem prosinca 2017. progtiv obveze žena da u javnosti pokrivaju glavu hidžabom i postala je lice prosvjeda protiv nošenja vela. Kao i više desetaka žena koje su slijedile njezin primjer, uhićena je i kažnjena globom, rekao je njezin odvjetnik.

Na suđenju Movahedi je rekla sucu da se protivi obvezi nošenja hidžaba i da želi izraziti svoje mišljenje u obliku građanskog otpora, prenio je odvjetnik. Sudac koji je objavio presudu 2. ožujka rekao je da ju je spreman pustiti pod uvjetom da ona podnese molbu da bude oslobođena. Vida Movahedi mogla biti pomilovana, ali zbog administrativnih zapreka do sada nije bilo pomaka, rekao je njezin odvjetnik..

Prema propisima odijevanja u Iranu koji su na snazi od Islamske revolucije 1979. godine, žene moraju u javnosti pokriti glavu i nositi široku odjeću. Odvjetnica Nasrin Sotoudeh, koja je branila nekoliko žena uhićenih između prosinca 2017. i siječnja 2018. jer su poput Movahedi skinuled hidžab u javnosti, u zatvoru je od lipnja 2018. gdje izdržava petogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za špijunažu, rekao je jedan od njezinih odvjetnika. Odvjetničin suprug rekao je da je u ožujku osuđena na dodatnu desetogodišnju kaznu “zbog poticanja na razvrat.

 

 

(Izvor: HINA)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar