ISELJAVANJE – kuga našeg doba

ISELJAVANJE – kuga našeg doba

Marija Rotim je mlada povjesničarka ramskih korjena. Njezin otac Grgo Rotim iz Šerovine je početkom sedamdesetih godina odeslio u Đakovo sa roditeljima Dragom i Jelom rođ. Zadro.  Marija je rođena u Đakovu 1991. godine,  diplomirala je 2016. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) u Zagrebu na odjelu za Suvremenu povijest i stekla zvanje magistre povijesti. Trenutno upisana na poslijediplomski doktorski studij povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Dosadašnji znanstveno-istraživački rad odnosio se na različite teme iz razdoblja postojanja druge Jugoslavije. Prvenstveno radi se o temama iz povijesti migracija te feminizacije migracija. Također, istraživački interesi su povijest svakodnevnice, povijest školstva, pravna povijest te povijest glazbe.

O istraživačkoj djelatnosti svjedoči nekoliko objavljenih autorskih djela, dobivena studentska priznanja od kojih se ističe treća nagrada na „Natječaju za rad najboljeg mladog povjesničara“ iz 2014. koju dodjeljuje podružnica Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brodu te rektorova nagrada za uspjeh i zalaganje u akademskoj godini 2015/2016. Također, sudjelovanja na nekoliko studentskih te znanstvenih skupova i konferencija.

U ovom prvom dijelu donosimo Marijino razmišljanje o stalnim iseljavanjima iz Hrvatske i BiH iz povjesne percepcije.  Naravno, bit će tu još drugih njezinih tekstova. Koristimo prigodu i pozivamo sve koji žele na ovaj način ili neki drugi dati svoj doprinos povezivanju Ramljaka ma gdje bili i onih koji imaju neku vezu sa Ramom da nam se jave sa svojim prijedlozima, stručnim radovima, fotografijama… e-mail: [email protected]

 

ISELJAVANJE – kuga našeg doba

Kuga je u svom velikom naletu tijekom 14. stoljeća prouzročila velike i nezaustavljive posljedice za društvo. Smrtna opasnost okomila se na veliki broj stanovništva. Bolest je predstavljala preokupaciju piscima i umjetnicima koji su težili prikazu užasa kojeg je prouzročila. Ako se povuče paralela s današnjicom, brzim pregledom dnevnih novinskih članaka i informativnih emisija uočava se nova pošast koja se okomila na Bosnu i Hercegovinu te Republiku Hrvatsku. Nova kuga je ona koja ne odvodi ljude u smrt, ali uzrokuje odumiranje napuštenih područja.Pražnjenje sela, gradova i naselja upozoravaju na novu bolest, a to jeiseljavanje.

S razlogom se iseljavanje može nazvati kugom našeg doba, ali treba istaknuti da je ona u hrvatskom narodu tijekom 20. Stoljeća bila bolest koja ih je stalno pogađala. Prekooceanska iseljavanja s početka stoljeća, emigracije zbog velikih ratova te ona koja se još pamte iz posljednjih desetljeća komunističke Jugoslavije označavaju velike iseljeničke valove. Ova posljednja pogađala je naše djedove, očeve koji su odlazili trbuhom za kruhomi prethodila je onim ratnim izbjeglištvima i progonstvima. Moderne, suvremene i demokratske države, stvorene nakon rata, trebale su pružiti sigurnost da se iseljenički val neće ponoviti.

Nekada smo pričali o gastarbajterima, muškarcima koji su radili u inozemstvu i dolazili svakom prilikom kućama u rodni kraj. Pravilo o iseljavanju koje iza sebe ostavlja vezu u domovini se briše i to je ono što zabrinjava. Danas smo svjedoci ponovnog pokretanja epidemije koja u 21. stoljeću nezaustavljivo odnosi mlade, muškarce i žene svih dobi te čitave obitelji. Odlaze niskoobrazovani, visokoobrazovani, nezaposleni i zaposleni – pravila nema.

Jesu li Hrvati nacija koju iseljavanje obilježava? Zašto je odlazak izbor? Uzrok sigurno ne treba tražiti u zemljama useljenja. Pa nisu one krive što su privlačne za život, posao, stanovanje, osnivanje obitelji. Uzrok kuge  je među nama.

Srednjovjekovni čovjek je pokušavao kroz razne načine pronaći izvor zaraze i prenositelja kuge te spriječiti demografsko unakaženje Europe. Nadam se da smo kao suvremeni i moderni ljudi uz svu tehnologiju i društvenu solidarnost sposobni pronaći uzrok kuge našeg doba ili barem obznaniti koliko nam šteti! Ili možda nismo?

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar