Iskustvo djevojaka Elme i Džane poslužit će za unaprjeđenje Zakona o radu

Iskustvo djevojaka Elme i Džane poslužit će za unaprjeđenje Zakona o radu

Nakon pisanja „Dnevnog avaza“ o slučaju dviju radnica JKP „Standard“ d.o.o. Konjic, Elme Fejzagić i Džane Krivić, koje tvrde da su doživjele najgori mogući oblik mobinga i diskriminacije od direktora ove kompanije Samira Memića, oglasio se i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

„Elma i Džana iz Konjica krenule su u dokazivanje mobinga na radnom mjestu. Mobing je, nažalost, vrlo rasprostranjen u našem društvu. Sve češće čujemo priče o mobingu, ali rijetko se ljudi odvaže nešto poduzeti u vezi s tim. Postoje oni hrabri pojedinci koji se odluče boriti za svoja prava, iako je ta borba teška i mukotrpna“, kazao je Delić.

Delić, Elma i Džana

Dokazivanje mobinga, dodaje, je izazovno i često narušava kako fizičko, tako i mentalno zdravlje

„Prije nekog vremena obratile su nam se Elma i Džana, dvije radnice iz Konjica, dostavivši opsežnu dokumentaciju o mobingu kojem su bile izložene, uključujući i jednu prvosnažnu presudu. Zatražile su da Ministarstvo rada i socijalne politike učini sve što je u njegovoj moći da im pomogne. Saslušali smo ih i postupili u skladu s njihovim pismenim zahtjevom i u okviru naših nadležnosti. Ovo iskustvo koristit ćemo za unaprjeđenje Zakona o radu koji je u izradi ove godine, kako bismo zakonski bolje prepoznali i spriječili mobing na radnom mjestu“, napisao je Delić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar