Islamski teroristi koji su izvršili pokolj u Moskvi brutalno pretučeni, jedan je u kolicima, drugome odsječeno uho…

Islamski teroristi koji su izvršili pokolj u Moskvi brutalno pretučeni, jedan je u kolicima, drugome odsječeno uho…

Rusija je podignula optužnicu protiv četvorice muškaraca koji su napali moskovsku koncertnu dvoranu i ubili najmanje 137 ljudi. Trojica su odvedeni na moskovski sud, a četvrti je bio u invalidskim kolicima, javlja BBC i dodaje da su sav četvorica optuženi za kazneno djelo terorizma.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad koji se dogodio u petak, a objavili su i snimku.

Ruski su dužnosnici najprije tvrdili da je umiješana Ukrajina, no Kijev je te tvrdnje nazvao apsurdnima. Imena četvorice muškaraca su Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni i Muhammadsobir Fayzov.

Na snimci se vidi kako trojicu u okružni sud Basmanny uvode maskirani policajci, a čini se da su sva trojica ozlijeđena. Oči Mirzojeva i Rachabalizode su zacrnjene, a Rachabalizodi je i uho čvrsto povezano, nakon što mu je tijekom uhićenja bilo navodno djelomično odsječeno. I Mirzovev je imao nešto omotano oko vrata. Faridunijevo je lice bilo jako natečeno, a Fayzov je doveden na sud u invalidskim kolicima i bolničkom ogrtaču, a prema snimci se čini da mu nedostaje oko piše Jutarnji list.

Sva četvorica su na sudu bili u staklenoj kabini pod stražom policije.

U priopćenju suda objavljenom na Telegramu stoji da je Mirzoyev državljanin Tadžikistana i da je u potpunosti priznao krivnju, a priznao ju je i Rachabalizoda. Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. svibnja, stoji u priopćenju suda.

CNN piše o četvorici optuženika

Dalerdzhon Mirzoyev (32) je iz Tadžikistana, a imao je privremenu registraciju od 3 mjeseca u Novosibirsku, no ona je istekla.

Saidakrami Rachabalizoda, drugooptuženi, rekao je sudu da ima ruske dokumente, no ne može se sjetiti gdje su. Komunicirao je preko prevoditelja, a navodno je 1994. godište.

Shamsidin Fariduni rođen je 1998. u Tadžikistanu. Službeno je bio zaposlen u tvornici u ruskom gradu Podolsku, a prebivalište je imao u Krasnogorsku.

Muhammadsober Fayzov, četvrtooptuženi, koji je na sud došao u invalidskim kolicima i u pratnji liječnika, čini se, nije reagirao na sudu. On je bio privremeno nezaposlen prije napada, a prije toga je radio u brijačnici u Ivanovu. Navodno je rođen 2004. godine, javljaju RIA Novosti, a prenosi CNN.

Podsjetimo, četvorica muškaraca je uhićena nakon što su upali u Crocus City Hall u Krasnogorsku, sjevernom moskovskom predgrađu, i počeli pucati na 6000 okupljenih na rock koncertu. Također su podmetnuli požare koji su zahvatili dvoranu i uzrokovali urušavanje krova.

Ruske su vlasti priopćile da je poginulo 137 ljudi, a više od 100 ih je ozlijeđeno.

Foto: Olga Maltseva/AFP

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar