Ispod autoceste otkrivena drevna židovska obredna kada

Ispod autoceste otkrivena drevna židovska obredna kada

Dok su se trudili izgraditi potpornje za novi most, izraelski građevinski radnici otkrili su drevni mikveh, židovsku obrednu kadu.

Za ovo otkriće se kaže kako je promijenilo ono što znamo o židovskom načinu života u razdoblju Drugog hrama.

Mediji su izvijestili kako se mikveh nalazio na ostatcima drevnog poljoprivrednog imanja u regiji donje Galileje, te je ovo otkriće tako osporilo prethodne tvrdnje da se stari Židovi nisu bavili poljoprivredom i ujedno je prvi dokaz židovske poljoprivredne djelatnosti ikad otkriven.

Sama prisutnost ovog ritualnog kupatila sugerira da su stanovnici bili Židovi. Čak i u moderno doba židovska kultura među svoje prakse uključuje i obredno čišćenje.

Jewish News Syndicate (JNS) primjećuje kako se već dugo pretpostavljalo da se židovski narod iz rimskog razdoblja nije naseljavao na farmama. Izjava dužnosnika Israel Antiquities Authorityja (IAA) potvrdila je da „postojanje mikveha nedvojbeno ukazuje kako su stanovnici drevne farme bili Židovi koji su vodili vjerski i tradicionalni život te obdržavali obrednu čistoću kako nalaže Tora“.

Izvješće JNS-a dalje objašnjava kako je farmu najvjerojatnije uništio potres prije nekih 1 700 godina. Naselje je pokazalo znakove da su njegovi ljudi nastavili obrađivati zemlju još nekoliko stoljeća. Međutim, napušteno je oko 600. godine.

Mikveh se nije mogao sačuvati na licu mjesta jer je gradnja zahtijevala prostor. Timu je trebalo tjedan dana da ukloni kadu, a zatim je prebačena u Kibbutz Hannaton. Ondje će biti postavljena na stalnu izložbu pored modernog, funkcionalnog kupatila.

 

J.P., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar