Istanbulski most koji spaja Europu i Aziju (1973.)

Istanbulski most koji spaja Europu i Aziju (1973.)

Znameniti most preko Bospora u Istanbulu dovršen je 30. listopada 1973. Bio je to prvi most koji je trajno povezao Europu i Aziju.

Ideja je postojala još prije gotovo 2500 godina kad su Pezijanci cara Kserksa sagradili pontonski most između dva kontinenta s ciljem da se ogromna vojska prebaci u Europu i napadne Grčku. Međutim, pri tome se radilo samo o privremenom mostu, vjerojatno napravljenom međusobnim spajanjem brodova ili drugih plovećih objekata. Osim toga, taj se pontonski most nije nalazio na Bosporu uz današnji Istanbul, nego znatno južnije – kod Dardanela, piše povijest.hr.

Gradnja suvremenog čvrstog mosta na Bosporu započela je 1970. i dovršena je tri godine kasnije. Bio je to velik pothvat jer je u doba kad je dovršen bio najduži viseći most na svijetu izvan SAD-a. Stupovi su mu visoki 105 metara, a ispod mosta može proći brod visok 64 metra. Most je dugačak 1510 metara, a najveći raspon između stupova iznosi mu više od 1000 metara.

Most ima ukupno osam traka, od čega se za promet koristi šest, a dvije su zaustavne. Prometno značenje tog mosta vrlo je veliko. Procjenjuje se da je dosad mostom prošlo znatno više od milijardu vozila. Po noći je most od 2007. osvijetljen LED rasvjetom koju je izradila tvrtka Philips.

Ž.I., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing