Istinomjer sastavio listu političara koji najviše lažu

Istinomjer sastavio listu političara koji najviše lažu

Istinomjer je od Općih izbora 2018. godine ocijenio 600 tvrdnji aktera na političkoj sceni BiH, a u narednom prilogu pogledajte koji su se to dužnosnici i dužnosnice najčešće nalazili u kategoriji neistinitih tvrdnji u protekle četiri godine i na koje teme su izgovarali neistine.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA – Voice of America) među 600 neistinitih tvrdnji koje je Istinomjer zabilježio tijekom protekle četiri godine, najviše su se odnosile na one koje su iznosili protagonisti iz vladajućih političkih stranaka u BiH. Najviše takvih tvrdnji imao je aktualni član Predsjedništva i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Njegove izjave su čak 61 put ocijenjene kao neistinite od trenutka kada je preuzeo dužnost člana Predsjedništva BiH.

Dodik je neistine, uostalom, izgovarao i u svezi s ustavnim uređenjem BiH, legitimitetom visokog predstavnika, radom pravosudnih institucija, a negirao je i genocid počinjen u Srebrenici u srpnju 1995. godine.
Dodikov savjetnik i glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević ‘skupio’ je 18 neistina tijekom proteklog mandata, a one su se uglavnom odnosile na slične teme.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović 19 puta je ocijenjen neistinom, a takve tvrdnje odnosile su se na ekonomske pokazatelje, visinu plaća i mirovina, pandemiju Covid-19 i druge teme

Tvrdnje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, 16 puta su ocijenjene kao neistinite. Čović je neistine izgovarao na temu izbornog procesa u zemlji, popisa stanovništva, europskih integracija i rada Predsjedništva BiH.

Istinomjer je zabilježio i 14 neistinitih tvrdnji premijera FBiH Fadila Novalića (SDA), dok je premijer RS-a Radovan Višković (12) neistinom ocijenjen 12 puta. Oba premijera neistine su iznosili u kontekstu visine plaća u entitetima, ekonomskih pokazatelja, broja zašposlenih, pandemije Covid-19 i borjnih drugih tema.

Na koncu, 10 tvrdnji predsjednice RS Željke cvijanović (SNSD) tijekom proteklog mandata, Istinomjer je ocijenio kao neistinite. Među njima su se našle i tvrdnje o ovlastima visokog predstavnika, visini mirovina, vojnoj neutralnosti RS-a, ali i o dijalogu sa socijalnim partnerima.

(Istinomjer je projekt Udruge građana i građanki “Zašto ne”, osnovanog 2001. godine. Neprofitni je medij čiji rad, od početka djelovanja, financijski podržava National Endowment for Democracy (NED). Istinomjer je s radom započeo 2010. godine.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar