ISTRAGA Devedesetkini “papci” uskoro na optuženičkim klupama?

ISTRAGA Devedesetkini “papci” uskoro na optuženičkim klupama?

“To su papci koje je kupio HDZ BiH i to jasno kažem. To su dva u HBŽ-u, četiri u Posavini, jedan u ZHŽ-u…i protiv svih smo podigli tužbe kao i protiv svih koji su glasali za takav županijski zakon o izvršenju proračuna kojim se derogira državni zakon o financiranju političkih stranaka”, zaključuje Cvitanović ističući kako je njegovoj stranci ukradeno više od 200 tisuća KM.

Protiv predsjednika Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) Roberta Bagarića kao i bivšeg predsjednika Skupštine Stipe Pelivana pokrenuta je istraga zbog osnovanih sumnji u zlouporabu položaja. Kako Dnevni list doznaje, izjavu po ovom pitanju već je Federalnoj upravi policije (FUP) dao i županijski ministar MUP-a Darinko Mihaljević.

Cvitanović: Istraga protiv „papaka“

Tužitelj Županijskog tužiteljstva u Livnu Darko Božić, u kratkoj izjavi za Dnevni list potvrdio je pokretanje istrage.

“Ništa se ne može kazati i prejudicirati, a ono što mogu reći je da je predmet u radu, ali ne mora značiti da će biti podignua optužnica protiv navedenih ili možda protiv drugih osoba. Dan je nalog za izuzimanje skupštinske dokumentacije i sve je u fazi provjere”, kazao je tužitelj Božić za Dnevni list.

Na upit po kojem osnovu su aktualni i bivši predsjednik skupštine HBŽ-a prijavljeni, Božić je samo izjavio da se radi o anonimnoj prijavi kao i o prijavi političke stranke HDZ 1990.

Dok tužitelj Božić nije mogao više govoriti o istrazi, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović otkrio je da se radi o, kako je kazao, “istrazi protiv papaka”.

“Radi se o dvije naše prijave, odnosno, tužbe po dva osnova i to krađi glasova u HBŽ-u i političkoj korupciji – ukradenim sredstvima od HDZ 1990. Pojednostavljeno, radi se o osobama, zastupnicima koje je izabrao HDZ 1990, a koje je nakon toga kupio HDZ BiH i njima se nastavlja s isplatom novca iz proračuna, a koji pripada HDZ 1990, čime se krši državni Zakon o financiranju stranaka”, kazao je Cvitanović.

Predsjednik HDZ 1990 ističe da su i Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) uputili dopis o ovom kršenju zakona te da je njegova stranka time zakinuta za više od 200 tisuća KM tijekom posljednje četiri godine.

“To su papci koje je kupio HDZ BiH i to jasno kažem. To su dva u HBŽ-u, četiri u Posavini, jedan u ZHŽ-u…i protiv svih smo podigli tužbe kao i protiv svih koji su glasali za takav županijski zakon o izvršenju proračuna kojim se derogira državni zakon o financiranju političkih stranaka”, zaključuje Cvitanović.

“Neka institucije rade svoj posao”

Naime, primjerice, na službenoj web stranici Skupštine HBŽ stoji da su skupštinski zastupnici Božo Pavić i Mirko Pavić iz stranke HDZ BiH, dok su obojica izabrani s ‘Devedesetkinih lista’, dok je dojučerašnju stranku u ŽZH-u napustio vijećnik Rajko Grbešić.

U Posavkoj županiji je to malo drukčije i to je jedna od županija gdje je od šest izabranih i zbog “transfera vijećnika”, HDZ 1990 ostao na samo dva.

Nekada članovi HDZ 1990 i izabrani lista te stranke Marija Oršolić, Pero Rodić bivši predsjednik Općinskog vijeća Odžak iz HDZ 1990, Ilija Bernatović koji je bio i ‘Devedesetkin’ županijski ministar MUP-a, Kristina Vincetić, kao i bivši HSP-ovac Ivo Bilušić, oformili su neslužbeni klub samostalnih zastupnika.

Unatoč pozivima, mnogi od ovih zastupnika nisu se javili kako bi komentirali smatraju li da je u redu da primaju novac naslovljen bivšoj stranci.

No, na ovo pitanje Ilija Bernatović, samostalni zastupnik iz Skupštini Posavske županije i bivši član HDZ 1990, za Dnevni list samo je kratko i oprezno kazao:”Ako je nezakonito, onda neka institucije rade svoj posao”.

Njegov bivši stranački kolega i aktualni zastupnik ‘Devedesetke’ u ovoj skupštini, Željko Josić za Dnevni list kaže:”To je potpuno u suprotnosti s Poslovnikom o radu ove Skupšnine Posavske županije koji govori da se novčani grantovi mogu naplaćivati, odnosno, uplaćivati samo klubovima stranaka i na stranački račun. Klub samostalnih zastupnika nije registriran i taj se novac isplaćuje na privatne račune ovih zastupnika što također mimo zakona i svakako da je i tu u pitanju izglasavanje županijskog zakona o izvršenju proračuna”.

Kako se čini, je li zakonito ili ne, uskoro će kazati sud, a kako je kazao predsjednik HDZ 1990, “papci” bi se mogli naći na optuženičkim klupama zbog političke korupcije.
(Izvor: Dnevni list)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar