Istraga protiv predsjednice Federacije Lidije Bradare

Istraga protiv predsjednice Federacije Lidije Bradare

U navedenom predmetu istraga je u toku. U skladu sa Zakonom predviđene zaštite krivične istrage, ne možemo davati više informacija, poručeno je iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo na upit Dnevnog lista ‘u kojoj je fazi predmet kojim je obuhvaćena Lidija Bradara, a koji se odnosi na nezakonito imenovanje nekoliko savjetnika u vrijeme dok je dotična obnašala dužnost u Domu naroda Parlamenta FBiH?’.

Lidija Bradara je za predsjedavajuću Doma naroda PFBiH imenovana polovinom siječnja 2015. godine i do ožujka 2017. je postavila osam savjetnika.

CIN otkrio nepravilnosti

Podsjetimo, riječ je o predmetu koji je fomiran nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo još 2017. godine otkrio da pet od osam savjetnika Lidije Bradare, nekadašnje predsjedavajuće Doma naroda PFBiH, ne ispunjava zakonske propise za imenovanje na te funkcije.

Konkretno, CIN je dokazao da je Bradara prekršila federalne propise, postavivši za savjetnike osobe koje nisu imale potrebnih pet godina radnog iskustva.

Štoviše, jednom od njih to je bilo prvo zaposlenje, dok su ostali imali radno iskustvo od osam mjeseci do dvije godine. Većina njenih savjetnika tada su bili članovi stranaka ili rođaci i poznanici političara.

Iako je sarajevsko kantonalno Tužiteljstvo prije nekoliko godina započelo s provjerama vezano za ta sporna imenovanja, do danas nije donijelo konačnu odluku, tako da zasada Bradara nije optužena, ali ni istražni predmet još nije zaključen.

Ponosna na savjetnike

Dužnosnici nisu dužni raspisivati konkurse pri zapošljavanju savjetnika – oni ih sami biraju. Ovo pravo iskoristila je i Bradara prilikom imenovanja svojih savjetnika. Njihova prosječna mjesečna primanja iznosila su od 2.100 do 2.600 KM. Za dvije godine i dva mjeseca za plaće i naknade Bradarinih savjetnika potrošeno je više od 306.000 KM iz federalnog proračuna.

Prema Zakonu o državnoj službi FBiH, iako nemaju status državnih službenika, savjetnici moraju ispunjavati iste uvjete kao i kandidati za pomoćnike rukovodećih državnih službenika. Te uvjete ne precizira Zakon već posebna Uredba prema kojoj je potrebno pet godina radnog iskustva, naveo je CIN.

U prosincu 2015. godine Parlament FBiH je izmijenio Zakon o državnoj službi pa odredba o potrebnom radnom iskustvu više nije bila na snazi. Međutim, Ustavni sud FBiH je u prosincu 2016. godine presudio da su ove izmjene neustavne. Od tada je ponovo na snazi uvjet o petogodišnjem radnom iskustvu.

Bradara je tada za CIN kazala da je Ustavni sud FBiH donosio političke odluke. Također, novinarima CIN-a rekla da je jako ponosna na svoje savjetnike i da bi bila sretna kada bi oni dobili priliku da rade puno odgovornije poslove.

“Recimo, da rade u europskim integracijama pri Vladi Federacije, da danas-sutra budu zastupnici, ministri”, kazala je 2017.

Bradara je danas nova predsjednica Federacije BiH, a i većina njezinih tadašnjih savjetnika nalazi se na različitim funkcijama.

D. Lukić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar