Italija nije uspjela izabrati predsjednika u prvom krugu

Italija nije uspjela izabrati predsjednika u prvom krugu

Talijanski zastupnici nisu uspjeli izabrati novoga predsjednika u prvom krugu glasovanja u četvrtak ostavljajući nadu premijeru Matteu Renziju da progura svog kandidata tek u četvrtom krugu kada će tražena većina biti manja.
 

Renzi je predložio ustavnog suca Sergija Mattarellu (73) za predsjednika države što je razljutilo oporbenog suparnika Silvija Berlusconija i moglo bi naštetiti savezu te dvojice čelnika u pitanjima izbornih i ustavnih reformi.

Mada ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, talijanski predsjednik ima važne ovlasti u doba političke nestabilnosti, što se u Italiji često događa, kada može raspustiti parlament, sazvati izbore i odabrati premijera.

 

Više od polovice od 1009 zastupnika i regionalnih dužnosnika ubacilo je prazan glasački listić u četvrtak, spriječivši tako bilo kojeg kandidata da dobije traženu dvotrećinsku većinu.

Još će se dva puta glasovati u petak, kako se očekuje bez rezultata. U četvrtom krugu u subotu potrebna je samo natpolovična većina.

Tada se Renzi nada osigurati izbor Mattarelle uz potporu svoje Demokratske stranke (PD) i saveznika s lijevog centra.
Berlusconi je rekao kako njegova stranka desnog centra Forza Italia neće podržati Mattarellu i optužio Renzija za prekid saveza na reformama ali nije predložio kandidata kojega bi objica podržali.
jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar