Italija traži pomoć EU: Pritisak ilegalnih imigranata iz Afrike iscrpio je talijansku mornaricu

Italija traži pomoć EU: Pritisak ilegalnih imigranata iz Afrike iscrpio je talijansku mornaricu

Talijanske službe za spašavanje pronašle su danas tijela još šestoro utopljenika u Mediteranu, čime je broj žrtava brodoloma koji je sinoć zadesio ilegalne imigrante iz Afrike porastao na 25, a Rim je zatražio pomoć Bruxellesa u spašavanju brodolomnika i za patroliranje Sredozemljem.

Talijanska mornarica spasila je tijekom vikenda oko 4.000 brodolomnika nastavljajući potragu za žrtvama s broda koji je potonuo sjeverno od Libije, prenijela je agencija Reuters.

Rekordno visok pritisak ilegalnih imigranata iz Afrike, iscrpio je talijansku mornaricu i obalnu stražu, pa je Rim zatražio od Europske unije da preuzme patroliranje Mediteranom, zaprijetivši da će u protivnom prekinuti slanje svojih brodova.
Poziv Bruxellesu uputio je ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, navodeći da su talijanske patrole u okviru programa 'Mare Nostrum' (nasse more) spasile desetine tisuća ljudi tijekom tekuće godine.

''Samo slijep ne može vidjeti što se događa. Što se više situacija na mediteranskoj granici pogoršava, to je jasnije da Mare Nostrum treba zamijeniti zajednička EU akcija'', naveo je Alfano.

On je istaknuo da ukoliko izostane akcija EU, Italija će biti prinuđena da preuzme odgovornost i obustavi slanje brodova, jer 'ovako više ne može'.

Europski komesar za unutarnje poslove Cecilija Malmstrom zahvalila je Italiji na pružanju pomoći imigrantima i rekla da će se sastati s Alfanom u srijedu, prenosi Tanjug.

Talijanski premijer Matteo Renzi pozvao je EU da nadležnost za imigrantsku krizu preuzme agencija za upravljanje evropskim granicama Fronteks, kao i UN da preuzmu kontrolu nad izbjeglicama u Libiji.

http://bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar