• Ivančević: Borim se za našu općinu i nikada neću postati talac ‘politike Mostara’
  • Ivančević: Borim se za našu općinu i nikada neću postati talac ‘politike Mostara’
  • Ivančević: Borim se za našu općinu i nikada neću postati talac ‘politike Mostara’
  • Ivančević: Borim se za našu općinu i nikada neću postati talac ‘politike Mostara’
  • Ivančević: Borim se za našu općinu i nikada neću postati talac ‘politike Mostara’
  • Ivančević: Borim se za našu općinu i nikada neću postati talac ‘politike Mostara’
  • Ivančević: Borim se za našu općinu i nikada neću postati talac ‘politike Mostara’
  • Ivančević: Borim se za našu općinu i nikada neću postati talac ‘politike Mostara’

Ivančević: Borim se za našu općinu i nikada neću postati talac ‘politike Mostara’

Općina Prozor-Rama prostire se na površini od 477 kvadratnih kilometara i broji oko petnaest tisuća stanovnika. Nekada je ta općina bila veoma slabo razvijena, no to nije slučaj i danas, kazao je u intervjuu za Fenu njezin aktualni načelnik dr. Jozo Ivančević, član HDZ-a 1990, koji je već drugi mandat na čelu te općine.

9 Načelnik1

Ono što je uistinu neizbježno spomenuti, kada se govori o općini Prozor-Rama, jeste svakako Proračun te općine koji je od 2009. godine znatno uvećan, o čemu Ivančević kaže:

– Prirodna bogatstva općine Prozor-Rama su velike količine vode i šume, te ponešto mineralnih sirovina, no najveće bogatstvo jeste HE Rama, tako da općina kroz tu hidroelektranu ostvaruje svoj Proračun, koji je znatno uvećan od 2009. godine , kada smo se uspjeli izboriti za Zakon obeštećenja.

Dolaskom Ivančevića na poziciju načelnika, općina Prozor-Rama krenula je u realizacija mnogobrojnih projekata, počevši od infrastrukturalne razvijenosti do megaprojekata kao što je izgradnja kompletnog vodovodnog sustava do svih okolnih sela s automatiziranom klorizacijom.

armando18 armando14

Realizirano mnogo važnih projekata

– Ne bih nikoga htio kritizirati, no kada sam došao na mjesto načelnika 2008. godine, općina nije imala nikakvih projekata ni planova. Međutim, i tada sam vjerovao, a i danas sam uvjerenja kako ova općina ima jako puno potencijala, te da se vrijedi boriti i živjeti ovdje. Zato sam se odlučio, zajedno s timom suradnika, stvoriti jedno bolje i pozitivnije ozračje. U vrijeme kada sam došao na poziciju načelnika, u općini nije postojao prostorni ni regulacijski plan, a da ne govorim o gradskoj infrastrukturi. Realizirali smo mnogo vrlo važnih projekata, podigli infrastrukturu na veću razinu, ali i započeli mega projekte koje planiramo završiti do 2018. godine. Najviše novca za realiziranje projekata izdvaja se iz općinskoga Proračuna, no postoji i kredit Europske banke, koji smo potpisali 2010. godine, a koji je osim nas potpisala još 21 općina i gdje je kamata vrlo mala u iznosu od 3 posto. No sva sredstva idu u neophodne i vidljive projekte kao što je rekonstrukcija vodovoda u cjelosti s automatizacijom i klorizacijom te promjena crpnih stanica. Također smo realizirali projekt koji je netko još prije četrdeset godina obećavao, a to je da se uradi vodovod do Ramskog jezera i okolnih sela. Prije moga dolaska na čelo ove općine, stanovnicima je to bila “nemoguća misija” i prazna priča, jer su im prethodnici godinama obećavali, a nikada ispunjavali obećano. Mi smo sve te projekte realizirali ili je njihova realizacija u tijeku i biti će realizirani do 2018. godine, što naši građani sigurno prepoznaju – kazao je Ivančević osvrćući se na stanje koje je zatekao kada je došao na mjesto načelnika te općine.

Unatoč tome što se u općini Prozor-Rama nalazi HE “Rama” za koju kažu da je najrentabilnija hidroelektrana u Europi, osim nje drugih većih subjekata nositelja gospodarstva nema. Ivančević kaže kako nije zadovoljan ponašanjem pojedinaca iz Mostara kada je u pitanju “HE Rama”.

– Više od pedeset posto električne energije na slivu Neretva proizvodi naša hidroelektrana, no vjerujte kako se mi kao lokalna zajednica najmanje pitamo i najmanje imamo koristi od toga. S obzirom na to da je bilo tako i prije, mi smo se izborili za Zakon o obeštećenjima i bili smo primorani uputiti tužbu protiv Elektroprivrede HZHB, nakon čega smo dobili spor. Unatoč tome oni ponovno opstruiraju isplatu, ali mi ćemo i dalje nastaviti sa tužbama pa oni koji vode elektroprivredu neka se malo zamisle jer postoji zatezna kamata, a to nisu male brojke, već se radi o milijunima. Nudio sam im kada je bila donesena presuda i kada je bila cifra oko 6 miliuna maraka, da isplate bez kamate i obećao im da ih nećemo tužiti – oni su to odbili i normalno da smo imali zakonsko pravo i potegnuli isplatu s kamatama, tako da smo tri puta više dobili kroz kamatu nego što je to bila glavnica – kazao je Ivančević te dodao kako pored spomenutog, u novoj Upravi koja je formirana 2009. godine, nitko nema iz općine Prozor-Rama, što je uistinu sramotno. U to su, kaže on, također uključeni i pojedinci iz općine Prozor-Rama, odnosno oni koji su svoju karijeru izgradili ovdje a zatim otišli u Mostar i tako postali taoci te politike.

– Ja to nikada neću prihvatiti, i nikada neću postati taocem “politike Mostara”, jer sam se odlučio ovdje živjeti i boriti za pravo svoje lokalne zajednice, općine Prozor-Rama. Mislim da smo na pravom putu, i da stvari idu u pozitivnom pravcu jer zbog svih tih spomenutih sredstava možemo realizirati i preostale planirane projekte – kazao je Ivančević.

Veslački centar na Ramskom jezeru

Ono što je aktualno u ovoj općini u posljednje vrijeme jeste i tvrtka Ramatex, koja od nedavno širi svoju proizvodnju i pokreće još jedan pogon u općini Prozor-Rama, te time će zaposlit još 50 novih radnika iz općine Prozor-Rama. Inančević je također kazao kako njihova općina daje subvencije po uposlenom čovjeku u proizvodnji, no i da se trude razvijati i druge grane pored tekstila, ali i da to ne ide baš lako, s obzirom na to da je jako teško doći do investitora, iako nude novac po uposlenom čovjeku.

Veslači3 Veslači1

Općinu Prozor-Rama, krasi Ramsko jezero, što je za turiste idealna destinacija za odmor, ali i raj za ribolovce. Vezano za to, u rujnu se na tome mjestu održava prvenstvo jadransko-podunavskih zemalja u ribolovu, što polako poprima oblik Europskog prvenstva, s obzirom na sudjelovanje i ribolovci iz Njemačke, Austrije, Slovenije i drugih zemalja.

– Ušli smo u fazu turističkih projekata, te uspjeli dobiti dva projekta iz Europskih fondova, u vrijednosti do 700 000 eura grant sredstava i upravo je aktualna izrada novi aplikacija prema EU fondovima. Na Ramskom jezeru napravili smo veslački centar i to je bila prva faza, dok je druga faza izrada projekta za aplikaciju, kako bismo mogli povući sredstva za izgradnju smještajnih kapaciteta, fitnesa s opremom, i još nekih drugih stvari, kako bi se turisti što ugodnije osjećali. Kako konstantno pratimo Europske fondove, a treba netko tko će konstantno pisati te projekte, napravili smo razvojnu agenciju te zaposlili troje mladih i stručnih ljudi koji pripremaju projekte prema Europskim fondovima i ove godine ćemo aplicirati za tri projekta.
Nažalost u našoj općini ne postoji turistička zajednica, već to postoji na županijskoj razini, no mi smo kao lokalna zajednica tražili da napravimo turistički centar, odnosno agenciju i pisali Županiji ali nismo našli kompromis. Stoga smo odlučili pri općini napraviti i registrirati turističku zajednicu koja će raditi na promociji turizma, jer ono što se radi na županijskoj razini nije neka reklama niti promocija za našu općinu – istaknuo je Ivančević.

Marko Bošnjak najbolji promotor Ramskog kraja

Kada se govori i kulturi i sportu, ta općina izdvajanjem sredstava od oko 300 000 konvertibilnih maraka godišnje, znatno pomaže razvoju svih sportskih i kulturnih aktivnosti, počevši od nogometa, košarke, karatea pa sve do veslanja, ronjenja, planinarenja te alpskog biciklizma.

Također, neizostavno je spomenuti mladu pjevačku ikonu Balkana, Marka Bošnjaka, koji potječe iz Prozor-Rame, a koji je svojim glasom u glazbenim natjecanjima osvojio cijelu regiju te na taj način znatno promovirao tu općinu. Ivančević je kazao kako je ponosan na mladoga talentiranoga pjevača, Marka Bošnjaka, te da će Općina zasigurno podržati njegov rad.

Razgovarajući o predstojećim lokalnim izborima, Ivančević je kazao kako će se ponovno kandidirati za mjesto načelnika te općine, no i da se neće baviti nekim lažnim optužbama prema drugim kandidatima, nego da će pustiti da relizirani i započeti projekti, u vrijeme njegova mandata, kažu svoje.

Spriječiti odlazak mladih i obrazovanih ljudi

– Djela i stvari koje sam zajedno sa svojim timom realizirao u tijeku moga mandata bit će okosnica moga programa. Mi ćemo svakako nastaviti realizaciju naših započetih projekata i mislim kako svatko iole normalan tko dođe, i ne samo onaj tko živi ovdje, može vidjeti što smo sve postigli i uradili. To su sve mega projekti koji su vidljivi svima kako građanima tako i prolaznicima, jer smo uistinu podigli na jednu veću razinu sve, počevši od infrastrukture pa nadalje, što građani sigurno prepoznaju, a imajući u vidu da nas već godinama opstruiraju iz županije, zakonima o šumama i vodama. Za to nismo dobivali apsolutno nikakva sredstva i pomoć. No moram ponovno kazati kako smo zahvaljući tome što smo se izborili za prethodno spomenuti zakon, i sredstvima koje smo dobili na osnovi toga, nastaviti s realizacijom započetih mega projekata, koje smo planirali u cijelosti završiti do 2018. godine. Ono što će mi biti posebno drago jeste što će jednoga dana ovi naši rezultati, kada svi projekti budu realizirani, biti svima vidljivi i na to ću biti ponosan jer sam ostavio nešto što je korisno za građane naše općine. Ovo sve moglo i trebalo uraditi još i prije nego što sam ja došao na mjesto načelnika općine, no očigledno je kako prethodna politička vlast nije imala volju, niti hrabrosti suprostaviti se jednom političkom sustavu, ili su bili opstruirani od Mostara. Istina, ja nisam imao takvih smetnji i smatram kako se sve može korektnim putem srediti, te pružiti bolji život građanima naše općine – kazao je Ivančević.

Unatoč tome što uistinu ova Općina radi i realizira dosta projekata, koji su naoko vidljivi svima, odlazak mladih ljudi je veliki problem, ne samo općine Prozor-Rama već i cijele regije. Ivančević je kazao kako se konstantno radi na iznalaženju rješenja za taj problem, te da oni, kao općina, izdvajaju sredstva iz Proračuna te daju subvenciju do 15 000 KM za svakog uposlenog čovjeka u proizvodnji, ali i kako konstantno razmišljaju i rade na tome da spriječe ili eventualno smanje odlazak mladih i obrazovanih ljudi u inozemstvo.

Na kraju razgovora Ivančević je poručio građanima da se malo strpe, bore zajedničkim snagama za bolji život, ali i da iskreno vjeruje kako općina Prozor-Rama može i hoće još mnogo napredovati.

– Znam da nije lako u današnje vrijeme živjeti, školovati djecu i hraniti obitelj. Teško je doći do posla, ali mislim kako će ovo jednoga dana stati sve skupa i vrijedi nam se boriti zajedno i biti strpljivi – poručio je dr. Jozo Ivančević, načelnik općine Prozor-Rama na kraju intervju-a za Fenu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar