• Ivandan svečano proslavljen na Uzdolu
  • Ivandan svečano proslavljen na Uzdolu
  • Ivandan svečano proslavljen na Uzdolu
  • Ivandan svečano proslavljen na Uzdolu
  • Ivandan svečano proslavljen na Uzdolu
  • Ivandan svečano proslavljen na Uzdolu
  • Ivandan svečano proslavljen na Uzdolu
  • Ivandan svečano proslavljen na Uzdolu

Ivandan svečano proslavljen na Uzdolu

Župa Uzdol posevećena je svetom Ivanu Krstitelju. Ovogodišnji patron župe slavio se 23. lipnja umjesto 24. zbog crkvene odredbe jer na Ivandan pada i blagdan Srca Isusova. Blagdanu je prethodila priprava kroz trodnevnicu.  Središnje svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je nekadašnji uzdolski župnik don Miljenko Džalto. Misu je pjevao župni zbor. 

“Ova propovijed je zamišljena kao retrospektiva budućim naraštajima da znaju gdje su rođeni, odnosno gdje su njihovi djedovi, bake i roditelji rođeni i gdje su njihovi korijeni. Da ovo nikada ne zaborave i ne ostave. Danas ova župna zajednica slavi 166 rođendan, pod zaštitom svetoga Ivana Krstitelja. (…) U ovaj predivni ramski kraj došli smo tražiti od svetog Ive da i nas blagoslovi i da znamo blagosloviti i koračati”, kazao je između ostaloga don Miljenko Džalto tijekom današnje propovijedi.

Kako to i uvijek biva na Uzdolu, obvezno je bilo družiti se, zapjevati i zaigrati.

Ivan Krstitelj

Crkva 24. lipnja slavi rođenje Sv. Ivana Krstitelja, međutim, “Direktorij za euharistijska slavlja i liturgiju časova” zbog činjenice da se ove godine 24. lipnja slavi i svetkovina Presvetog Srca Isusova predviđa proslavu ovog popularnog sveca u Hrvata 23. lipnja.

Ivan je bio Isusov preteča i posljednji starozavjetni prorok, asket i propovjednik. Njegovi roditelji bili su starozavjetni svećenik Zaharija i Marijina rođakinja Elizabeta. Ivanovo začeće Zahariji je navijestio arkanđeo Gabrijel. Zaharija je posumnjao u to zbog svoje i ženine poodmakle dobi te je ostao nijem do Ivanova rođenja. Blažena Djevica Marija u trudnoći je pohodila Elizabetu dok je ona nosila Ivana.

Ivan se povukao u pustinju kao pokornik i propovjednik. Propovijedao je blizinu kraljevstva Božjeg i pozivao ljude na obraćenje. Mnogi su se pokajali za svoje grijehe i željeli da ih Ivan krsti. Bio je odjeven u haljinu od oštre devine dlake, opasan kožnatim pojasom, a hranio se skakavcima i divljim medom. Narod ga je cijenio kao sveca i proroka misleći da je on obećani Spasitelj.

Kad su ga svećenici pitali tko je i zašto krsti, odgovorio je: „Ja nisam Krist. Ja vas krstim vodom, a za mnom dolazi onaj koji će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem“.

Riječ „ognjem“ podrazumijeva brojna mučeništva. Isus je došao Ivanu i od njega zatražio krštenje. Ivan ga je krstio, a tad se nad Krista spustio Duh Sveti u obliku goluba kad je Božji glas progovorio: „Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina“.

Sveti Ivan Krstitelj opominjao je Heroda Antipu zbog braka s rođakinjom, a on ga je dao zatvoriti u tamnicu i odrubio mu je glavu.

Jako je poštovan u kršćanskom svijetu. U srednjem vijeku njegov su blagdan zvali ljetni Božić, a njemu u čast podignute su mnoge crkve, između ostalih Lateranska bazilika u Rimu. Relikvije Ivana Krstitelja čuvaju se u crkvi Sv. Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji 11 župa ima Sv. Ivana za svoh zaštitnika: Uzdol, Bijelo Brdo, Donja Tramošnica, Jelah, Kraljeva Sutjeska, Lug-Brankovići, Otinovci, Podmilačje, Tarčin, Travnik,
i Živinice.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar