Ivo Trumbić sedmi Hrvat u Kući slavnih vodenih sportova

Ivo Trumbić sedmi Hrvat u Kući slavnih vodenih sportova

Veliko priznanje za hrvatski vaterpolo došlo je iz SAD-a, legendarni vaterpolist i trener Ivo Trumbić primljen je u Kuću slavnih vodenih sportova.

Trumbić je zajedno s 12 kolega izabran od strane posebnog odbora. Ceremonija primanja bit će održana u Santa Clari od 19. do 21. lipnja 2015.

Jučer mi je javljeno da sam primljen u Kuću slavnih. To je jedno veliko priznanje koje me zaista oduševilo, priznanje mojoj cjelokupnoj životnoj karijeri. Zahvaljujem svima koji su me predložili, ali veliko hvala i svim mojim suigračima i trenerima. Iznenađen sam i oduševljen. Teško mi je to sve opisati u dvije, tri rečenice, izjavio je Trumbić i dodao:  Bio sam u vaterpolu 35 godina, tako da je i čitav moj život vezan uz ovaj sport.

Ivo Trumbić sedmi je Hrvat u Kući slavnih vodenih sportova, dosad su primljeni Zdravko Ćiro KovačićZoran Janković, Ratko RudićPerica BukićZdravko Ježić Pucko i Milivoj Bebić.

Rođen je u Splitu 1935. godine. Karijeru je započeo u Jadranu, za koji je igrao od 1946. do 1961. Za zagrebačku Mladost igra do 1970. Najveće uspjehe ostvario je kao igrač reprezentacije bivše države. Na Olimpijskim igrama u Ciudad de Mexicu 1968. godine osvojio je zlatnu medalju. Četiri godine ranije, na Igrama u Tokiju 1964. osvojio je srebro. Srebro i broncu osvojio je i na Europskim prvenstvima. S Mladosti je bio prvak Europe u tri navrata (1967., 1968. i 1969.), a jednu je godinu igrao i u Grčkoj te je s Olympiacosom osvojio naslov prvaka Grčke (1971.).

Nakon igračke karijere Trumbić se posvetio trenerskom pozivu, u kojem je bio iznimno uspješan. S reprezentacijom Nizozemske osvojio je broncu na OI-ju u Montrealu 1976. godine. Vodio je i Grčku, kao i momčad Olympiacosa, a uspješan je bio i u Italiji. Na klupi Pescare je, između ostalog, 1987. osvojio naslov klupskog prvaka Europe. Iste je godine s tom momčadi osvojio i europski Superkup te dvostruku krunu u Italiji. Karijeru je započeo kao vratar, a nastavio kao sjajni branič i kasnije trener.

Uz Ivu Trumbića u Kuću slavnih 2015. godine bit će primljeni i Enith Brigitha (Nizozemska), Jodie Henry(Australija), Diana Macanu (Rumunjska), Lao Lishi (Kina), Anastaysia ErmakovaIrene Van Der Laan(Nizozemska), James Gaughran (SAD), Don Watson (SAD), Masako Kaneko (Japan), Bartolo Consolo (Italija),Liang Boxi (Kina) i Karlyn Pipes-Neilsen (SAD).
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar