• Ivona Faletar učenica je generacije za trogodišnje zanimanje Srednje škole Prozor
  • Ivona Faletar učenica je generacije za trogodišnje zanimanje Srednje škole Prozor
  • Ivona Faletar učenica je generacije za trogodišnje zanimanje Srednje škole Prozor
  • Ivona Faletar učenica je generacije za trogodišnje zanimanje Srednje škole Prozor

Ivona Faletar učenica je generacije za trogodišnje zanimanje Srednje škole Prozor

Ivona Faletar je osnovnu školu završila u OŠ Marka Marulića Prozor s odličnim uspjehom te je svoje obrazovanje nastavila u Srednjoj školi Prozor kroz zanimanje frizer. Tu je ostvarila odličan uspjeh i uzorno vladanja. Na temelju toga proglašena je učenicom generacije u trogodišnjem zanimanje Srednje škole Prozor školske 2018./2019. godine.

O svome obrazovanju Ivona je kazala: „Moje školovanje za frizera, u Srednjoj školi u Prozoru odvijalo se i završilo u radnoj, opuštenoj i kolegijalnoj atmosferi koja se odvijala između profesora i učenika.  Za frizersku školu odlučila sam se isključivo zbog toga što me oduvijek zanimao svijet frizura, kreativnosti, mašte, uljepšavanja. Ne moram razmišljati i bojati se hoću li moći naći posao, kako ga naći i gdje ću ga naći. „

O planovima za budućnost Ivona istaknula: „U srednjoj školi dobila sam osnove znanja o frizerstvu, ali ne namjeravam stati na tome jer u svijetu frizerstva stalno dolaze noviteti koje treba pratiti i usavršavati se ako želimo da se frizerstvom bavimo profesionalno i osiguramo sebi radno mjesto i egzistenciju. Moji budući planovi su ti da se prvo malo odmorim i onda nastavim sa proširivanjem znanja odlaskom i školovanjem na nekoj od frizerskih akademija u BiH ili inozemstvu još jednu godinu, jer se namjeravam ovim poslom baviti profesionalno. Namjere i želje su mi da se nakon završenog školovanja i usavršavanja u frizerstvu vratim u svoje mjesto otvorim moderan salon, započnem radni odnos u mladosti i riješim svoju egzistenciju.“

 

Iz svog iskustva tijekom obrazovanja u Srednjoj školi Prozor Ivona je sažela u nekoliko crtica, ali i preporuka što bi bilo korisno za buduće učenike frizerskog zanimanja: „Salon u kom je bio naš razred lijepo je opremljen, imali smo potrebne uvjete, alat i pribor, odnosno, sve što nam je bilo potrebno za osnovno znanje.

Moja zapažanja tijekom školovanja, kao i preporuka za efikasnijiu izobrazbu budućih generacija frizera, da bi mogli nakon završetka školovanja samostalno započeti rad u struci su ta da je neohodno:

  • povećati broj dana praktične nastave u školi sa 1 dan na bar 2 dana,
  • uvesi više praktičnog rada u ženskom šišanju,
  • uvesti muško šišanje u školski program rada, koje do sada nije bilo predviđeno ni obrađivano u mom školovanju,
  • uvesti bar jedan školski sat mjesečno šišanje mašinom,
  • više uključiti u rad i zainteresirati učenike u vrijeme obavljanja prakse u vanjskim frizerskim salonima. „

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar