Iz HT Eroneta objasnili kako će naplaćivati naknadu za korištenje mreže

Iz HT Eroneta objasnili kako će naplaćivati naknadu za korištenje mreže

Svi telefonski operateri u BiH od 1. srpnja 2022. uvode naknadu od 1 KM mjesečno za korištenje mreže. Odluka se odnosi samo na prepaid korisnike, odnosno korisnike koji su na bonovima.

Na osnovu suglasnosti Regulatorne agencije za komunikacije BiH, doći će do izmjena i dopuna cjenovnika na način da će se od 1. srpnja 2022. godine vršiti obračun mjesečne naknade za korištenje resursa mobilne mreže u iznosu od 1 KM (s PDV-om).

Zašto su telekom operateri uveli ovu naknadu?

Glavni razlog uvođenja naknade zapravo je povećanje financijskih obveza telekom operatora po pitanju plaćanja dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra i investiranja u pripadajuću infrastrukturu, koja je nužna za pružanje kvalitetnih mobilnih širokopojasnih usluga. Slične su se naknade plaćale i u regiji uvođenjem 4G/5G mreže, objašnjavaju iz Eroneta.

Krajnjim korisnicima prepaid usluge, naknada za korištenje mobilne mreže naplaćivat će se umanjenjem iznosa s !hej računa i vrijedit će 30 dana. Ako ne postoji dovoljan iznos na !hej računu, iznos naknade bit će naplaćen prilikom sljedeće nadoplate bona, kada iznos na !hej računu korisnika bude dovoljan za naplatu. Naknada za korištenje mobilne mreže neće se naplaćivati, sve dok se ne nadoplati !hej račun u iznosu dovoljnom za naplatu naknade, navode iz HT Eroneta.

No, što je s korisnicima FULL tarifa?

Oni uplatom bona od 10 ili 20 KM aktiviraju željenu opciju koja uključuje gotove kombinacije minuta, megabajta i SMS poruka. Velika većina njih na osnovnom računu nema novca te mjesečno nadoplaćaju prethodno navedene iznose koji im se automatski oduzmu aktiviranjem opcije.

Iz HT Eroneta su pojasnili su kako će korisnicima FULL tarifa biti naplaćivana naknada od 1 KM za korištenje mobilne mreže

Korisniku koji nema dovoljan iznos novca na !hej računu za naplatu naknade za korištenje mobilne mreže, a koji ima aktivnu funkcionalnost da se nadoplatom !hej računa bonom određene vrijednosti automatski aktivira opcija sukladno cjeniku i uvjetima korištenja, nadoplata hej! računa bonovima određenih vrijednosti koji automatski aktiviraju opcije neće dovesti do naplate naknade za korištenje mobilne mreže.

U ovaj primjer spadaju korisnici FULL i Savršene tarife s uključenom uslugom automatske aktivacije tarifne opcije. Uplatom bona od 10 KM/20 KM korisniku će se aktivirati pripadajuća opcija koja uključuje gotove kombinacije minuta, megabajta i SMS poruka. Dodatnom nadoplatom bona, preko iznosa koji aktivira opciju na FULL/Savršenoj tarifi, korisniku će se obračunati naknada za korištenje mobilne mreže, rekli su za portal Jabuka.tv iz HT Eroneta.

Pitali smo još i što je s korisnicima koji na računu imaju 0 KM primjerice tri ili četiri mjeseca, a koriste broj samo za dolazne pozive?

U slučaju da nakon tri-četiri mjeseca korisnik nadoplati svoj račun, hoće li mu se umanjiti iznos samo za 1 KM ili će se uračunati i svi prethodni mjeseci od zadnje uplate odnosno umanjenja?

Korisniku koji npr. tri mjeseca nije nadoplatio bon, sljedećom nadoplatom će se obračunati 1 KM za korištenje mobilne mreže i vrijedit će 30 dana. Korisniku se neće retroaktivno umanjiti iznos za cijelo razdoblje od zadnjeg umanjenja, pojasnili su iz HT Eroneta na upit portala Jabuka.tv.

Mnoge je uvođenje ove naknade iznenadilo, a korisnici su već od prvog dana najave raspitivali u korisničkoj službi za više detalja

U prvih par dana od najave izmjena zabilježeni su upiti većinom prepaid !hej korisnika na glasovnim (0800 88 888) i digitalnim kanalima (Chat, mail [email protected], društvene mreže) vezani za utjecaj na tarifne opcije i Bon-konverziju.

Manji broj naših postpaid korisnika se također informirao o uvjetima izmjene cijena, koja je u svim tarifnim modelima s mjesečnom naknadom uključena, tj. neće se dodatno naplaćivati, zaključili su u iz HT Eroneta za portal Jabuka.tv.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing