Iz tiska izašla knjiga “Izvan stroja” autora Franje Šarčevića

Iz tiska izašla knjiga “Izvan stroja” autora Franje Šarčevića

Knjiga “Izvan stroja”, s podnaslovom “Nacionalno, građansko i druge opsjene” autora Franje Šarčevića izašla je u izdanju zagrebačko-sarajevske izdavačke kuće Synopsis.

Knjiga podijeljena u tri dijela

Prvi dio je esej “Pesimizam uma, optimizam volje” (naslov pozajmljen od Gramscija). Drugi dio je “Kronika društvenog urušavanja” i u njoj su sabrani analitički osvrti koje je autor objavljivao od studenoga 2018. do travnja 2023. godine na web-portalima, najvećim dijelom na Fokusu i Prometeju.

Treći dio je “Bosanski bukvar”, 30 koncizno obrađenih pojmova frekventnih u dejtonskoj Bosni i Hercegovini (po jedan za svako slovo abecede).

Predgovor knjizi napisao je Drago Bojić, a kao pogovor je objavljen jedan osvrt Nevena Šimića

“Dugujem veliku zahvalnost Lejli, ljudima s portala Fokus.ba koji su mi puno valjali, direktoru Synopsisa Ivici Pandžiću, Darku Rubčiću i Branku Iliću na opremi knjige, kompaniji Grafotisak iz Gruda koja je vrhunski odštampala knjigu, u najboljem tvrdom uvezu, i drugima”, napisao je autor na Facebook-u.

Iz Predgovora Drage Bojića autor izdvaja:

“Šarčević, dakle, piše o nelagodnim istinama, o onome što se najčešće ne želi čuti. Ako bismo autorov intelektualni pothvat pokušali objasniti jednom riječju, mogao bi to biti grčki pojam parezija: riječ je o govornoj figuri grčke antike koju govornik koristi kad otvoreno govori o nelagodnim istinama koje se mogu ticati pojedinca ili društva u cjelini. Riječ je, dakle, o tome da se izrekne istina, bez prikrivanja, obzira, stilskog dodatka ili retoričkog ukrasa koji bi je mogli kodirati ili sakriti, kako u svojoj knjizi Hrabrost istine objašnjava francuski filozof Michel Foucault (1926.–1984.). (…) Knjiga Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene može se čitati i kao autorovo svjedočanstvo o vlastitu životnom putu, o nepristajanju da se prilagodi društveno poželjnim stavovima i tekućim potrebama dnevne politike, o nepokolebljivom ustrajavanju da se ne prešuti i ne obezvrijedi istina koliko god ona bila nelagodna i nepodnošljiva. Istodobno, ovo je jedna od onih knjiga koja ima terapeutski učinak na čitatelja: otvara mu oči, suočava ga s vlastitim zabludama i osnažuje u odluci da je moguće, štoviše i jedino ispravno, biti izvan stroja, na distanci prema svakom grupnom i kolektivnom svrstavanju koje čovjeka depersonalizira, svodeći ga na nemisleće, nesavjesno, u konačnici i nemoralno biće.”

Cijena knjige je 40 KM u BiH (21 euro u Hrvatskoj) i bit će nakon distribucije u knjižarama u Sarajevu, Mostaru, Zagrebu i drugim većim gradovima.

Promocije se očekuju najesen.

Oni koji žele, knjigu do kraja kolovoza u Prozor-Rami mogu nabaviti kod autora po cijeni od 27 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar