Obilježena 30. godišnjica stradanja bugojanskih Hrvata

Obilježena 30. godišnjica stradanja bugojanskih Hrvata

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje na groblju Sultanovići u Bugojnu i paljenjem svijeća, odata je počast za 311 ubijenih bugojanskih Hrvata. Porodice, prijatelji te predstavnici brojnih delegacija poručili su da je bolno što i tri decenije poslije, tragaju za posmrtnim ostatcima. Za zločine nad Hrvatima osuđeno je osam bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Trideset je godina od hrvatsko-bošnjačkog sukoba u Bugojnu, koji je za posljedicu imao smrt i razaranje. Uz 311 ubijenih, najteže je, kažu, što se i danas bezuspješno traga za posmrtnim ostacima 15 nasilno odvedenih Hrvata, a članovi obitelji, posebno roditelji, umiru ne dočekavši istinu.

„Od 21-og nasilno odvedenog i i nestalog bugojanskog logoraša iz bugojanskih logora mi smo pronašli njih šest, još tražimo 15 logoraša, nadamo se da će krenuti taj postupak za najodgovornije osobe“, kaže Miroslav Zelić, predsjedavajući OV Bugojno (HDZBiH).

„Dvoje roditelja još uvijek živo, hoće li oni dočekati, daj Bože, supruge isto umiru, obolijevaju, djeca su isto nezaposlena, nezadovoljna, nesretna to je jednostavno naša sudbina naš život, a vjerujte netko zna za ovo i zna se tko zna zašto nam“, navela je Dijana Strujić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih Hrvata Bugojna.

Prema riječima Miroslava Zelića, uz gubitke života, posebno teška je činjenica da od prijeratnih 16.000 Hrvata, danas ovdje živi njih tek oko dvije hiljade, a ključni je razlog, tvrdi, što Hrvati u ovom gradu nemaju mogućnost zapošljavanja u općinskim institucijama te javnim preduzećima. No ključ je, kažu, pronalazak nestalih i procesuiranje odgovornih.

Uz poziv Tužiteljstvu da procesuira odgovorne, na tridesetu godišnjicu u Bugojnu kazano je da postoje naznake za nadu u skoro pronalaženje posmrtnih ostataka ubijenih.

federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar