IZA REŠETAKA: Zašto je broj zatvorenika u Federaciji BiH porastao na 1500

IZA REŠETAKA: Zašto je broj zatvorenika u Federaciji BiH porastao na 1500

U državnom zatvoru trenutno boravi oko 300, dok je u Federalnim smješteno 1503 zatvorenika, potvrđeno je za Bljesak.info. Broj zatvorenika, odnosno broj osuđenih i pritvorenih osoba mijenja se na dnevnoj razini.

Kako je rečeno iz Ministarstva pravosuđa FBiH, od 1503 zatvorenika njih 1250 je osuđenih, a 253 pritvorenih osoba.

Najviše ih se nalazi u Kazneno popravnom zavodu Zenica 534 zatvorenika, od čega 40 pritvorenih, 494 osuđenih osoba. Kazneno popravni zavod poluotvorenog tipa Tuzla drugi je po broju zatvorenika na razini Federacije, 264 osobe, od čega 64 pritvorenih i 200 osuđenih.

Novi zatvor na Igmanu

Dok Kazneno popravni zavod Sarajevo, koji ovo ljeto kapacitete seli u novoizgrađeni objekt na Igmanu, trenutno broji 219 zatvorenika, od čega 83 pritvorenih, 136 osuđenih osoba.

Inače, u KPZ Sarajevo je u lipnju 2018. godine stigao akt iz Republike Austrije kojim se upozorava da je istekla upotrebna dozvola objekata zatvorskog kompleksa izgrađenog 1912. godine, za vrijeme austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je bilo neophodno pronaći novu lokaciju za premještaj ove zatvorske jedinice, a idealna destinacija je odabrana na sarajevskoj planini Igman. Njegova izgradnja trajala je tri godine i dva mjeseca, a radovi na ovom objektu polako ulaze u svoju završnu fazu. Novoizgrađeni zatvor na Igmanu će imati oko 300 pritvorskih jedinica, čime će se značajno riješiti problem prebukiranosti u zatvoru.

S više od 100 zatvorenika ima KPZ u Bihaću s 138 zatvorenika od čega 35 pritvorenih, 103 osuđene osobe te KPZ Busovača SA 154 zatvorenika, od čega 11 pritvorenih, 143 osuđene osobe. Inače, KPZ Busovača prvi je počeo primjenjivati tzv. kućni zatvor s elektronskim nadzorom za osuđene osobe s kaznom zatvora do jedne godine.

I dok Mostar čeka završetak izgradnje novog zatvora koji se gradi više od desetljeća na lokaciji Jasenica-Rodoč, KPZ Mostar iz Šantićeve ulice trenutno broji 96 zatvorenika, od čega 10 pritvorenih, 86 osuđenih osoba. Preseljenje zatvorenika iz središnje zone grada u novi zatvor očekuje se do kraja 2024. godine. Radi se o objektima zatvorskih prostorija u tri lamele, objektu za posjete, stražarnici i kontroli ulaza, kuhinji i praonici, te objektu glavne kontrole ulaza.

Novi KPZ Mostar je zamišljen kao jedan od najsigurnijih i najmodernijih zatvora na Balkanu

Izgradnjom, koja se provodi po najvišim europskim standardima rukovodi komisija Ministarstva pravde BiH. Poluotvoreni dio zatvora je predviđen za smještaj 200 osuđenih osoba. Istog kapaciteta kasnije će biti građen i zatvor zatvorenog tipa za zatvorenike s teškim krivičnim djelima i ta dva objekta će biti potpuno odvojena.

Prema javno dostupnim podacima, prva faza radova, za šta je iz proračuna FBiH izdvojeno 3,3 milijuna KM, završena je 2012., a sredstva za drugu fazu u iznosu od 2,9 milijuna KM osigurana su 2018. godine, kad je sve stalo zbog žalbi izvođača radova. Do 2020. godine investirano je 4,8 milijuna KM, a vrijednost radova koje je od svibnja 2020. godine izvela kompanija ITC d.o.o. Zenica je 3,5 milijuna KM, dok radove od pet milijuna KM izvodi mostarska kompanija Promark od početka ove godine.

Inače, zgrada KPZ-a Mostar u kojoj su trenutno zatvorenici smješteni datira iz austrougarskog razdoblja, izgrađena 1891. godine, unatoč brojnim intervencijama, je u lošem infrastrukturnom stanju.

Kada je riječ o federalnim kazneno popravnim zavodima najmanje zatvorenika nalazi se u Orašju, njih 84, od čega 10 pritvorenih, 74 osuđene osobe. U Odgojno popravnim domovima i maloljetničkom zatvoru trenutno je smješteno 18 maloljetnika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar