Izabran novi predsjednik HKD “Napredak”

Izabran novi predsjednik HKD “Napredak”

Hrvatsko kulturno društvo Napredak održalo je u Sarajevu 6. srpnja 66. Glavnu izbornu skupštinu na kojoj je za novoga predsjednika izabran dr. Nikola Čiča, dosadašnji član Središnje uprave.

Uz nazočnost oko 200 Napretkovaca i gostiju, Skupština je održana u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje je Napredak djelovao u vrijeme posljednjega rata.
Između ostalih u svečanom dijelu nazočili su: umirovljeni patrijarh Jeruzalema mons. Fuad Twal, Predsjednik MCL-a Carlo Costalli, kopredsjednik EZA-e Piergorgio Sciaqua te brojni predstavnici crkvenog i društveno-političkog života BiH, Hrvatske i svijeta.
Nakon intoniranja himni BiH, hrvatskog naroda i Napretka, pristupilo se usvajanju Poslovnika i izboru radnih tijela, a radni dio sjednice moderirao je dopredsjednik Društva Josip Nikolić.

Nazočne je potom pozdravio predsjednik mons. dr. Franjo Topić. U prigodnome govoru predsjednik Topić je na sublimirao rad HKD Napredak kroz proteklih 29 godina obnovljenoga postojanja. Pod svjetlom svetopisamskih riječi „Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom“ (1 Iv 3,18) u kratkim je crtama predstavio povijest ovoga Društva utemeljenoga 1902. a, nakon komunističkoga ukidanja 1949., obnovljenoga 29. rujna 1990.
Kako je Napredak stasavao u veliko društvo
odsjetio je da je Napredak do ukidanja stipendijama pomogao više od 16 000 đaka, zanatlija i studenata među kojima i dvojicu nobelovca Ivu Andrića i Vladimira Preloga.
Prisjetio se i teških početaka obnove kada Napredak kada se nije imalo ni prostorija ni financija, ali je istaknuo da su obnovu podržavali mnogi župnici i novi demokratski hrvatski i drugi političari.
U kronološkom nizu, progovorio je o važnoj humanitarnoj, političkoj i općedruštvenoj ulozi ovoga Društva tijekom posljednjega rata kada je Napredak djelovao u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa te i na kulturnom planu radio „kao da rata nije bilo“.
Uz podijeljenih 403 000 obroka Središnjica je, kako je naveo, organizirala 80 koncerata, 37 izložbi, više tribina i različitih sjednica. Ukazao je na značajna postignuća pojedinih Napretkovih podružnica.
„Koliko god izgledalo paradoksalno, Napredak je u ratu stasao u ozbiljnu kulturnu i društveno važnu udrugu. Dok su mnogi bili zbunjeni, skamenjeni i kukali, što je i sasvim razumljivo, dok su institucije zastale počevši od škola, muzeja, kazališta do sustava i tvornica, Napredak je radio. Neki su govorili da je radio kao da rata nema“, rekao je mons. Topić te pobrojao pri Središnjici Napretkove strukovne udruge u području odgoja i obrazovanja, Sportske organizacije, kao i gospodarsko-financijske institucije od kojih je većina iz različitih razloga vremenom ugašena.
Na osobit način osvrnuo se na ideju Gospodarske banke koja je registrirana 5. prosinca 1992. a počela raditi 13. travnja 1993. te je 2007. prodana Intesa SanPaolo banci.
Iz vremena poraća predsjednik Topić se prisjetio organiziranja brojnih sportskih i kulturnih manifestacija koje su nerijetko imale ujedinjujuću snagu na ovim prostorima, kao što su: Božićni malonogometni i šahovski turniri.
Također spomenuo se medijske djelatnosti Napretka kroz, na Uskrs 1993. pokrenutu, radiopostaju Vrhbosna te list Stećak koji je počeo izlaziti lipnju 1994., a koji su vremenom ugašeni.
U okviru šireg društvenog angažmana, od brojnih aktivnosti istaknuo je doprinos zaustavljanju sukoba Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane koji se ogleda u radu Hrvatskoga koordinacijskog odbora oformljenoga10. rujna 1993. i organiziranje Sabora Hrvata 6. veljače 1994. u Sarajevu.

Napredak je prešao granice BiH i Hrvatske
Potom je mons. Topić progovorio o Napretku danas istaknuvši da je „postao veliko društvo“ sa 63 podružnice, 13 folklornih grupa, 7 tamburaških orkestara, 14 zborova i 29 drugih skupina te izdaje tri lista, i ima knjižnicu s oko 35 000 knjiga.
„U 2018. godini priređeno je 547 manifestacija a u ovih 28 godina 9 993 manifestacije. U nekim mjestima većinu kulturnog rada obavlja Napredak. To su vrijedni i značajni rezultati i za jednu veliku zemlju kao i za neku državnu organizaciju“, rekao je predsjednik Topić te podsjetio na neke od kulturnih manifestacija koje organiziraju podružnice.
Uz sve ovo naglasio je kako je Napredak od obnove rada podijelio i 2 922 stipendija koje uglavnom dijeli središnji Fond za stipendiranje te podsjetio na činjenicu da ovom Društvu još mnogo toga što su oduzeli komunisti nije vraćeno. Još jednom je pozvao vlasti da donesu zakon o restituciji.
Ukazao je na činjenicu da je Napredak prešao granice BiH i Hrvatske te je član nevladinog odjela Ujedinjenih naroda, ima intenzivnu suradnju s Kršćanskim radničkim pokretom (Movimento Cristiano Lavoratori – MCL) i Europskim centrom za radnička pitanja (EZA). Pored ostaloga, s Nadbiskupijom je realizirao projekt postavljanja spomenika Ivanu Pavlu II. ispred sarajevske katedrale te izgradio Dom na Trebeviću.
“Nekad bi bilo lagodnije i komotnije šutjeti, ali također ima situacija kad se ne smije šutjeti. Naši stavovi i sudovi o općim društvenim pitanjima imaju uporište prvenstveno, ne u mišljenju i nekim apstraktnim idejama, nego u ovim rezultatima, u broju podružnica i podorganizacija, u brojnom članstvu”, konstatirao je mons. Topić te glede Napretkove politike istaknuo da ima jednake stavove od 1990. do danas, a u bitnim pitanjima sukladni su stavovima Ujedinjenih nacija i Vatikana.
“U ovoj još uvijek nesređenoj zemlji gdje su napetosti prisutne, Napredak radi djelom i istinom na pomirenju i ekumenizmu kao i na dijalogu. Beskrajno je važno istaknuti za ovu zemlju koju političke borbe često predstavljaju kao zemlju mržnje, da se još nije dogodilo za svih ovih godina da neće pjevati, svirati, igrati ili bilo kako sudjelovati naši sugrađani drugih vjera i nacija. Kroz gotovo sve naše djelovanje, kao što je već bilo vidljivo, njegujemo dijalog i ekumenizami za nas su ne samo teoretski važni, nego i životno”, ustvrdio je te objasnio da je Napredak zato uzeo za nebeske zaštitnike slavenske apostole Sv. Ćirila i Metoda.

Nakon tvrdnje da je Napredak “sav hrvatski, sav bosanski, sav hercegovački i sav naprosto ljudski”, objasnio je i razloge svoga povlačenja s mjesta predsjednika Društva.
“Mogu reći da sam se mislio potpuno povući, valjda je dovoljno 29 godina, ali nakon raznih nagovaranja, konzultacija i razgovora odlučio sam ostati u nekom obliku angažiran. Mislim da se sada mogu povući s mjesta predsjednika, jer Središnja uprava je dobra i većina članova će ostati i dalje, Stručna služba dobro funkcionira. Bitno je dodati da je Napredak od ove godine samoodrživ. I vi ovdje ste dokaz da Napredak ima lijepu budućnost”, rekao je prof. Topić dodavši da je Napredak je misija, koju svi Napretkovci trebaju nastaviti živjeti.
Na kraju je zahvalio na suradnji svim članovima Središnje uprave, stručne službe i podružnicama te novom predsjedniku zaželio Božji blagoslov i uspjeh u radu.
Napredak u očima i riiječima gostiju
Nazočne je potom pozdravio mons. Twal koji je zahvalio na pozivu te izrazio zadovoljstvo svime što Napredak čini za sve ljude. Istaknuvši da Napredak ne radi samo na kulturnom nego i na općeljudskom planu, rekao je da je humanitarni rad najbolji način dijaloga. “U teškim trenutcima sjetite se da niste sami – to nam poručuje Gospodin, a imate i svoje nebeske zaštitnike Sv. Ćirila i Metoda”, rekao je umirovljeni patrijarh Jeruzalema.
Riječi pozrava uputio je i gosp. Costalli koji je izrazio radost zbog sudjelovanja na Skupštini, te podsjetio na institucionalnu i prijateljsku povezanost Napretka i MCL-a koja traje već više od 20 godina. “Povezalo nas je: ljubav prema širenju mira, demokraciji i ovoj zemlji”, rekao je te pozvao da se na temelju uspješnoga dosadašnjega rada nastavi djelovati.
Također, nazočnima se obratio i gosp. Sciaqua podsjetivši da je Napredak je već nekoliko godina član EZA-e koja istinski podržava uključenje BiH u EU. “Zajedničkim snagama žalimo raditi na pripravi na ovo proširenje: i društvo da bude spremno na to”, kazao je te istaknuo kako će i dalje na tom planu raditi.
Auditorij su pozdravili i: zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, predsjednik Preporoda Sanjin Kodrić, predsjednik Paneuropske unije BiH Osman Topčagić te predsjednik La Benevolencije Jakob Finci i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslav Jeleč. U ime Napretkovih stipendista i mladih HKD Napredak riječi pozdrava i zahvale uputili su Anamarija Nosić i Anto Pranjkić.
Uslijedila je dodjela priznanja i zahvala koje su uručene: načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću, predsjedavajućoj OV Općine Centar Karolini Karačić, EZA-i, konzulu RH u Livnu Tomislavu Vrdoljaku te mons. Twalu.
Na kraju svečanoga dijela dugogodišnji prvi čovjek Napretka mons. Franjo Topić proglašen je počasnim predsjednikom Društva.
Novo Napretkovo vodstvo
Nakon pauze Skupština je nastavila s radom uz izviješća o radu i financijska izviješća Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnoga suda te podružnica i udruga.
Uvodno je gosp. Mario Nenadić izvijestio kako od 91 zastupnika/ice na Skupštini sudjeluje njih 72 čime je ostvaren potrebiti kvorum.

Između ostaloga u radnom dijelu usvojeni su prijedlozi izmjene Statuta HKD Napredak te je izabrano novo vodstvo.
Nakon 29 godina na mjesto predsjednika nije se kandidirao prof. Topić te ga je voljom nazočnih, naslijedio dr. Nikola Čiča, dosadašnji član Središnje uprave.
Također, izabrani su i dopredsjednici: Josip Križanović, Miroslav Landeka, Mario Nenadić, Dražen Vikić Topić, te uz njih članovi Središnje uprave: Josip Nikolić, mons. Franjo Topić, Franjo Bratić, fra Mirko Filipović, Ivana Barišić, Robert Petrović, Ivica Kovačević, Danijel Stanić, Sretko Tomić i Venka Zorić.
Novi članovi Nadzornoga odbora: Zoran Kupreškić, Dragan Glavaš i Jakov Gavran.
Stegovni sud: don Luka Brković, Vedrana Šimić i Željko Galić.
Nazočnima se potom obratio i novoizabrani predsjednik koji je u svome govoru najprije zahvalio na ukazanom povjerenju te istaknuo kako je Napredak u svojoj prošlosti imao velike predsjednike kao što su Antun Tandarić, Anto Alaupović i Franjo Topić.
„Nastaviti njihovim koracima bit će veliki izazov i odgovornost za što će biti potrebna pomoć svih vas. Samo zajedno uz koordiniranje Središnje uprave možemo uspješno nastaviti misiju Napretka i jačati Društvo u svim segmentima njegova izuzetno plodonosnog rada“, rekao je Čiča te biranim riječima zahvalio mons. Topiću.
Na temelju iskustva koje Napredak baštini iz prošlosti naglasio je kako je nužno da se Društvo u budućnosti ozbiljno suoči sa suvremenim izazovima.
„Cilj Napretka u ovim novim okolnostima mora biti nastaviti ali i još se više uključiti u razvijanje tolerancije i dijaloga u cijelom bosanskohercegovačkom i hrvatskom društvu, podizanju kulturne svijesti, a prije svega moramo se izdići iznad svojih osobnih, političke i bilo kojih drugih uskih interesa i podjela te zajedničkim snagama posvetiti se jačanju zajedničkog cilja tj. boljem životu na ovome prostoru“, rekao je novi predsjednik istaknuvši kako to znači promoviranje kultura Hrvata i svih ljudi u BiH i Hrvatskoj kroz jačanje podružnica.
„Posebice se mora voditi računa da je Napredak bio i ostao, nadstranačko društvo, njegovo polje rada obuhvaćalo je prvenstveno promicanje hrvatskih kulturnih vrednota, prosvjetno, gospodarsko i socijalno, ali je istodobno ostao širom otvoren, kao što je uvijek i bio, za konstruktivni dijalog s drugim dionicama ovoga kulturno-civilizacijskog miljea. Među članovima Napretka uvijek je bila prisutna, a smatram da će i ostati, svijest o stoljetnoj upućenosti jednih na druge, čuvajući svoje, a poštivajući tuđe, i da samo tako možemo graditi bolju, ljepšu i sretniju budućnost“, zaključio je Čiča.
Rezime zaključaka Skupštine na kraju iznijela je tajnica Napretka Ivana Lukić.
Nakon održavanja Skupštine slavljena je u bogoslovskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda sveta misa koju je predvodio mons. Fuad Twal.
Predviđeno je da Napretkovci dan završe večerom i druženjem u Napretkovu domu na Trebeviću.
KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar