Izaslanstvo HDZ 1990 primio Lars-Gunnar Wigemark

Izaslanstvo HDZ 1990 primio Lars-Gunnar Wigemark

zaslanstvo HDZ-a 1990 predvođeno Ilijom Cvitanovićem, predsjednikom u četvrtak, 25.siječnja je u Sarajevu primio Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva Europske unije i posebni predstavnik EU u BiH.

Razgovarano je o aktualnom političkom stanju u BiH, europskom putu BiH i euroatlantskim integracijama, a poseban naglasak stavljen je na izmjene Izbornoga zakona.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, dr. Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 u Parlamentu BiH i Ante Janković, međunarodni tajnik HDZ-a 1990 upoznali su veleposlanika Wigemarka sa stajalištem svoje stranke oko izmjena Izbornoga zakona.


Tom prigodom jasno su naglasili da kozmetičke izmjene zakona, koje predlažu pojedine stranke, nisu rješenje i za HDZ 1990 su neprihvatljive. HDZ1990 se zalaže za iskreno rješavanje problema legitimnog prestavljanja Hrvata na prodručju FBiH i u RS-u, jednako kao i problema legitimnog prestavljanja Srba u FBiH i Bošnjaka u RS-u.

Nedopustivo je da se Hrvati u Vijeću naroda RS nikada nisu mogli pozvati na vitalni nacionalni interes, te detaljno elaborirao svakodnevnom diskriminacijom sa kojom se susreću Hrvati u RS-u.
Predsjednik Cvitanović je istaknuo : „HDZ 1990 zalaže se za izmjenu Izbornoga zakona u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH” i dodao :”Ostat ćemo ustrajni nametnuti svoje stavove kako bismo ostvarili izbornu ravnopravnost svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, a što podrazumijeva da ćemo se boriti za prava Hrvata i u RS-u i u Posavini i u Zapadnoj Hercegovini, Zenici, Tuzli, Sarajevu, dakle na svim područjima gdje Hrvati žive”.
Referirajući se na europski put BiH gosp. Cvitanović je izrazio svoje žaljenje ponašanjem kako vlasti tako i opozicije koji se samo deklerativno zalažu za Europski put u BiH, a ne pokazuju želju implementiranja europskih vrijednosti i potporu europskih zakona u institucijama, tj reformske agende koji je jedan od preduvjeta za Europski put BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar