Izbacivanjem SDA iz vlasti Čović i HDZ BiH ruše koncept koji već dvadesetak godina zagovaraju

Izbacivanjem SDA iz vlasti Čović i HDZ BiH ruše koncept koji već dvadesetak godina zagovaraju

Stranke “Osmorke” su u postizbornom razdoblju pokazale kako gro onoga što su govorile prije izbora pada u vodu i da je važno samo se dokopati vlasti.

Sve ono što su obećavale, što su spočitavale SDA, sada rade apsolutno isto i to predstavljaju kao normalno stanje stvari. Svi oni koji su do jučer bili nepoželjni partneri, rušitelji države i oni s kojima oni ne bi ‘ni za živu glavu’, sada su “dobri momci”, ljudi koji su uvijek bili za suradnju.

Oni nešto blaži unutar “Osmorke” sve to su pravdali s time da su HDZ BiH i SNSD neizbježni i kako je to jedini razlog za suradnju s njima. Od ovoga četvrtka je i SDA neizbježan.

Pitanje kako će se sada “Osmorka” postaviti, hoće li davati neka nemušta objašnjenja ili jednostavno izaći pred narode i žitelje ove države i otvoreno kazati kako su za njih svi prihvatljivi i poželjni, kako su spremni sa svima osim SDA. To je legitiman politički stav, ali svo ovo vrijeme iz “Osmorke” su se ograđivali od toga pokušavajući dokazati nedokazivo.

Što će “Osmorka”?

Naime, ždrijebom u Hercegbosanskog županiji SDA je dobila izaslanika u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije. Uz DF oni sama imaju 13 izaslanika u tom klubu i jedino oni mogu predlagati potpredsjednika Federacije iz reda bošnjačkog naroda.

“Osmorka” je ostala na 10 izaslanika. Politološkim rječnikom, SDA je legitimni predstavnik bošnjačkog naroda u tijelu u kojem se ta legitimnost mjeri. I to po kriteriju HDZ-a BiH i HNS-a. Svih ovih godina je upravo Dom naroda bilo ‘na tapeti’, i to s razlogom.

Isto tako, i po mjerilima “Osmorke” oko neizbježnosti, onda je SDA neizbježan upravo zbog toga što ima 13 izaslanika u Domu naroda u Klubu Bošnjaka. Neki od lidera stranaka “Osmorke” su ranije i sami govorili kako bi SDA u slučaju da uspje doći do 13 izaslanika bila neizbježna.

Hoće li tako biti, ostaje da se vidi. A svakako nam slijedi novi zaplet u priči oko formiranja vlasti i kako god da se završi, opet bi najdeblji kraj vrlo lako mogli izvući narodi i žitelji ove zemlje.

Opasna igra Čovića i HDZ-a BiH

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s “Osmorkom” u Konjicu kaže kako nije odustao od principa legitimnosti, ali kako HDZ BiH i stranke “Osmorke” u Domu naroda ukupno imaju uvjerljivu većinu.

Međutim, time se otvara Pandorina kutija za sve buduće mandate u kojima bi Hrvati mogli ostati kratkih ruku, a neće imati niti jedan argument da se brane pričom o legitimnosti, preglasovanjima, izbacivanju iz vlasti…

Naime, ako je argument koji je sam Čović iznio taj koji je presudan na formiranje vlasti onda se Hrvate bez ikakvih problema može isključiti iz bilo koje buduće vlasti. Naime, bošnjačke i stranke koje sebe zovu građanske uvijek će imati većinu u Domu naroda, a Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona BiH u drugom i trećem krugu glasanja i iz Kluba Hrvata predsjednika i potpredsjednike Federacije može predložiti vrlo mali broj izaslanika pa su time svi uvjeti ispunjeni.

Čović i HDZ BiH na taj način sami ruše koncept koji već dvadesetak godina oni zagovaraju i brane

A što je još i gore, dali bi drugima vrlo jako alat u ruke za eventualnu novu majorizaciju Hrvata na nekim idućim izborima jer ako ovaj mandat SDA s 13 izaslanika nije legitimni predstavnik bošnjačkog naroda zbog čega bi onda to bio HDZ BiH s 13 izaslanika u hrvatskom narodu? Kome sutra objasniti da su legitimno izabrani Hrvati izbačeni iz vlasti, kada smo to isti sada učinili Bošnjacima?

SDA jeste stranka koja je poodavno zaslužila političku mirovinu, koja je skupa s HDZ-om i SNSD-om pokazala kako se ne treba voditi politika i procesi, koja je opterećena aferama. Ali ona je dobila najveću podršku kod Bošnjaka, sama ima daleko najveći broj zastupnika i u Parlamentu Federacije i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a sada i kontrolni paket u federalnom Domu naroda, i vjerojatna tri izaslanika (od pet) u Klubu Bošnjaka u državnom Domu naroda.

Izvor: dnevni.ba/Dragan Bradvica

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing