Izbjeglice s Bliskog istoka trebale bi uskoro ići kroz BiH na putu k Njemačkoj i Zapadu

Izbjeglice s Bliskog istoka trebale bi uskoro ići kroz BiH na putu k Njemačkoj i Zapadu

Najnovija situacija koja je prije nekoliko dana rezultirala sukobom migranata i izbjeglica na Đevđeliji s makedonskom policijom kulminirala je do te mjere da je policija u Makedoniji čak po prvi put upotrijebila i suzavac, piše Večernji list BiH.

Inače, prema pisanjima makedonskih medija, oko 500 izbjeglica je uspjelo probiti ogradu te se sukobilo s policijom na graničnom prijelazu Đevđelija, a na suzavac i dimne bombe koje je policija ispalila na njih uzvratili su kamenicama.

Iako nitko nije uhićen u tom sukobu, prijavljen je veći broj onih koji su zatražili pomoć zbog ozljeda, i to u prvom redu migranti, kako se doznaje.

Usporedo s tim događajima i Srbija je stavila vojsku u pripravnost na graničnim prijelazima, a susjedna Hrvatska također razmišlja o slanju i razmještanju svojih trupa ako se pokaže potreba za zavođenjem reda u granični pojas gdje se okupljaju skupine migranata i izbjeglica. Sve to ukazalo je na potrebu stvaranja nove rute za kretanje izbjeglica koje se žele domoći zapadne Europe i skandinavskih zemalja. Naime, njemačka televizijska kuća N-TV je ekskluzivno objavila novu rutu kojom će se prema toj zemlji kretati izbjeglice, a iz koje je razvidno da se na ovoj “novoj ruti” nalaze Bosna i Hercegovina te susjedne Crna Gora i Hrvatska.

Prema toj njemačkoj televiziji, izbjeglice će se kretati od Grčke preko Albanije, a potom kroz susjednu Crnu Goru i BiH do Hrvatske, odakle će dalje nastaviti put prema Njemačkoj i Zapadu. Kako je objavila ova TV, više od 102.000 migranata i izbjeglica stigle su na grčke otoke s turske obale od siječnja, priopćila je Međunarodna organizacija za migracije. Tijekom 2015. bilo ih je više od 850.000. U istom razdoblju poginulo je više od 410 migranata i izbjeglica, a ruta preko istočnog Mediterana između Turske i Grčke i dalje slovi za najsmrtonosniju, imajući u vidu da se tu utopio 321 migrant.

Na ucrtanoj ruti vidi se kako bi izbjeglice u BiH trebale ući iz Crne Gore, pa preko istočne Hercegovine, i najvjerojatnije Mostara kretati se prema granici s RH, sudeći po mapi, negdje između Novigrada i Kozarske Dubice. Za sada se ne zna kad će biti aktivirana nova ruta za migrante.

VL

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar