Izbjegnite moguće prehlade i viroze

Izbjegnite moguće prehlade i viroze

Kad prehlade počnu, najpametnije što možete učiniti za sebe je ojačati imunitet i preventivno se brinuti da vas ne zahvate temperatura, kašalj, grlobolja i ležanje u krevetu.

Prehrana

O prehrani i zdravom načinu življenja trebali bi se brinuti kroz cijelu godinu jer se zdravo tijelo lakše bori s bakterijama. Vitamini i minerali iz voća i povrća štite nas od nastanka bolesti. Tu su i antioksidanti koji neutraliziraju slobodne radikale i hranjive tvari koje osnažuju imunitet. Kada počne sezona prehlada, trebali bismo posebno paziti da u organizam unosimo vitamine C i E te betakaroten i cink. Vitamin C pronaći ćete u narančama i limunu, grejpu, kelju, cvjetači, brokuli i šparogama. Vitamin E dobit ćete ako budete koristili maslinovo ulje, pšenične klice, orašate plodove, špinat i žumanjak.

Stres

Negativne emocije, stres i brige djeluju loše na imunitet i sigurno ćete se lakše razboljeti ako se tako osjećate. Uz pozitivan pogled na svijet i balansiranje obveza i pritisaka u svakodnevnom životu, viroze će vas ipak teže zahvatiti. Pokušajte što manje uzimati k srcu svakodnevne probleme poput onih na poslu ili manjih trzavica u obitelji. Ako možete, svakako odvojite vrijeme za sebe i pazite da dovoljno spavate.

Vježbanjem se oslobađate stresa

U zdravom tijelu, zdrav duh. Ova stara uzrečica ima dobru osnovu. Rekreacijom biste se trebali baviti svaki dan. Šećite se, biciklirajte ili vježbajte. Boravak na zraku pomoći će vam riješiti se nakupljenog stresa i održavati liniju. Još jedna pozitivna stvar boravka na otvorenom su sunčeve zrake zahvaljujući kojima dobivate vitamin D. Istraživanja pokazuju da i on štiti protiv prehlade pa od rekreacije imate više koristi nego ste mislili.

Topli napici i juhe

Čajevi poput zelenog ili crnog sadrže antioksidante, bioflavonoide i tanine, a oni imaju jako dobro djelovanje na naš organizam. Za prevenciju protiv prehlade pomaže čaj od kamilice. Istraživanja u londonskom sveučilištu Imperial pokazuju da se ispitanicima koji su dva tjedna svakodnevno pili oko pet šalica čaja od kamilice povećala razina polifenola. Oni imaju snažno antioksidativno djelovanje, a smatra se i da dobro djeluju u borbi protiv bakterija.
dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar