IZBORI BESMISLENI: Nema izgleda za novu vladu HNŽ-a

IZBORI BESMISLENI: Nema izgleda za novu vladu HNŽ-a

Iako su u svibnju počeli služeni pregovori stranaka oko formiranja nove vlasti u HNŽ-u, a koje je predvodio HDZ kao stranka s najviše osvojenih mandata (11), te početnog optimizma oko postizanja dogovora, nove vlade ni do danas nema, kako se čini, nije niti uskoro izgledna.

Piše: V. S. Herceg

Tako ‘stara vlada’ u ovoj županiji nastavlja petu godinu “vječnog tehničkog mandata”. Podsjetimo, u HNŽ-u nakon općih izbora u listopadu 2018. nije formirana nova županijska vlast, a taj “trend” se nastavlja i nakon izbora od listopada prošle godine.

Time su obesmisleni izbori i volja žitelja ove županije koji od izbora 2014. godine uzalud izlaze na birališta. Slično kao i što je bilo u Mostaru, gradu u kojem 12 godina nisu održani izbori, a taj ‘gordijski čvor’ presjekla međunarodna zajednica. No, vrijeme je godišnjih odmora, vlada zatišje zbog neuspjelih pregovora, maksimalističkih zahtjeva i očekivanja, okrivljavanja, prozivanja, ali i prijetnji.

HDZ nikako do 20 ruku

-Malo je neobično, pošto je 20 ruku nužno, a koalicijski partneri su svojim brojkama koje mogu vezati za sebe vrlo skromni, tako da će trebati opet napor od HDZ-a da pokušamo to do kraja tjedna završiti. To je naše nastojanje, da u petak ili četvrtak imamo Vladu ove županije jer je vrijeme davno već iscurilo, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović 21. srpnja.

Danas je već 9. kolovoza i, kako se čini, nema izgleda za skorašnje formiranje nove vlade u HNŽ-u.

Upravo u ovom periodu HDZ BiH je dobio novog predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a, što je bilo vrlo neočekivan i neuobičajen potez u vremenu intenzivnih međustranačkih pregovora. Za sada, novi predsjednik dr. Ludvig Letica nije inicirao sastanak s potencijalnim političkim partnerima.

Podsjetimo da u Skupštini HNŽ-a najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a – 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika, dok je za potvrdu nove vlade potrebo 20 ruku zastupnika. Isprva jasna slika polako se pretvara u debakl.

Vodeći HDZ, ‘opterećen’ koalicijskim sporazumom sa strankama Trojke (SDP, NiP i NS) kako će formiranje vlasti na višim, pratiti i formiranje vlasti na nižim razina, ali i činjenicom kako se ne može zanemariti sedam mandata SDA, druge po jačini političke opcije u HNŽ-u, do sada nije uspio prikupiti 20 potrebnih ruku.

Međutim, dok SDA grčevito želi sačuvati sudjelovanje u vlasti u ovoj županiji, može se čuti ‘prozivka’ HRS-a, stranke koja ima dva zastupnika, kao glavnog kočničara u političkoj križaljci u HNŽ-u. Naime, ova računica je jasna – HDZ, HDZ 1990, SDP i NiP, zajedno sa HRS-om, imali bi 20 ruku.

‘Pripetavanja’ se nastavlja

Ali, u HRS-u smatraju kako “nije do njih”.

-HRS ima 2 ruke od njih 30, prema tome ne može vlast u HNŽ-u ovisiti o HRS-u. Kad bi o nama ovisilo, onda bi HRS od početka bio partner u iskreno vođenim razgovorima. HDZ BiH kao stranka s najvećom odgovornošću, budući da se bez nje ne može, još od izborne noći kada su malverzacijama pomogli HDZ-u 1990 da ostvare rezultat kojeg je ta stranka ostvarila, pa preko izbora za Dom naroda, kada je suradnjom s DF-om Željka Komšića osigurala sebi mandat u Klubu Hrvata, za partnere je izabrala ove dvije stranke. Prema tome, to što je HDZ BiH zajedno s HDZ 1990 i DF-om započeo, neka s tim strankama i završi, poručio je u izjavi za Dnevni list predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Njegova izjava daje do znanja kako se u ovoj stranci, bar za sada, ne planiraju pridružiti HDZ-ovom zbroju ruku.

S druge strane, iz HDZ 1990 ističu kako “priča HRS-a ne drži vodu”

-Iskreno, HRS mi nije jasna. Ispada da su oni mislili da će biti u našoj poziciji i druga stranka po jačini. Mislim da ovakva ‘pat pozicija’ najviše odgovara i HDZ-u i SDA-u i očekujem reakciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da intervenira kako bi se došlo do rješenja, komentirao je za Dnevni list Ivan Odak, član Predsjedništva HDZ 1990 i predsjednik kluba zastupnika te stranke u Skupštini HNŽ-a.

No, iako ispočetka izričiti oko pristajanja na formiranje vlasti s HDZ-om i SDP-om, u županijskom DF-u su se povukli nakon odluke vrha stranke kako to ne dolazi u obzir te se tako “pripetavanje” nastavlja.

U HNŽ-u se opasno približava godina dana od provedenih izbora, a ponovno neprovedenih rezultata izbora i kršenja demokratskih prava birača ove županije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar