Izbori Mostar Stolac

Izbori Mostar Stolac

U nedjelju završene lokalne izbore u BiH posebno će pamtiti Mostarci,  jer nisu glasovali te Stočani gdje su izbori prekinuti zbog teškog incidenta.

Zbog neprovođenja Odluke Ustavnog suda za Grad Mostar lokalni izbori u Gradu na Neretvi nisu održani u nedjelju 2. listopada. Mostarci su tako već drugi put onemogućeni da biraju gradonačelnika i Gradsko vijeće. Zbog te činjenice nekolicina nevladinih udruženja organizirala je na dan izbora u Mostaru akciju „IZBORI se za Mostar“ u okviru koje su za građane Mostara pripremili glasačke listiće sa četiri simbolična pitanja.

Građani su se izjašnjavali o tome vide li se u Mostaru u idućih deset godina, bi li izašli na izbore ukoliko bi se oni održali u Mostaru, smatraju li kako je neodržavanje izbora ugrožavanje njihovih ljudskih prava, te ocjenjivali sadašnje stanje u gradu u kojem žive ocjenom od 1 do 5. Gglasnogovornica Vijeća mladih Grada Mostara Tajma Tiro, govoreći o rezultatima spomenute akcije kazala je kako su analizirajući glasačke listiće sa četiri simbolična pitanja zaključili da većina građana vidi sebe u Mostaru u idućih deset godina i većina njih bi izašla na izbore ako bi se oni desili.

Za razliku od Mostaraca, koji nisu mogli glasovati jer izbori nisu ni organizirani, građani Stoca ostali su uskraćeni za svoje glasačko pravo jer se dogodio napad na predsjednika Izbornog povjerenstva i člana izbornog povjerenstva tako da je izborni proces prekinut.Naime, tijekom izbornog dana prvi manji incident u općini Stolac dogodio se oko 11:15 sati kada je predsjednik biračkog odbora u Kruševu policiji prijavio da je Adnan B. iz Stoca, zbog nemogućnosti glasanja zbog isteka osobne iskaznice, sa stola pobacao glasački materijal i udaljio se s mjesta događaja. Drugi, do sada nezapamćeni incident, a zbog kojih je i došlo do prekida izbornog procesa u Stocu, dogodio se u 14:55 sati kada je Policijskoj postaji Stolac policijski službenik osiguranja bivše zgrade Općinskog suda, gdje je smješteno Općinsko izborno povjerenstvo (OIP), prijavio da su u prostorijama OIP-a Selmir Kaplan, nositelj liste SDA -a Stolac i bivši federalni ministar kulture i Ahmed Ljubović fizički napali predsjednika Povjerenstva Ivana Perića, pri čemu je Perić zadobio tjelesne ozljede.

Nakon napada, Selmir K. i Ahmed Lj. udaljili su se u nepoznatom smjeru, a ispred OIP-a došla je veća skupina građana bošnjačke nacionalnosti. Oni su razvalila ulazna vrata, ušli i demolirali prostorije OIP-a.

Oko 15:05 sati Policijskoj postaji Stolac policijski službenici osiguranja birališta Podgrad II prijavili su da su Selmir K. i Demir M. fizički napali člana biračkog odbora Maria Raguža. Pozvana je hitna pomoć, a Raguž je potom hospitaliziran je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i smješten je u Jedinicu intenzivnog liječenja. Glasnogovornica Andrijana Pandža izjavila je kako je Raguž u nedjelju poslijepodne primljen u bolnicu, a navečer je premješten na Jedinicu intenzivnog liječenja.

– Raguž je zadobio tešku ozljedu vrata i slijedi mu daljnja dijagnostička obrada – kazala je Pandža, dodavši kako je njegovo zdravstveno stanje trenutno stabilno.

Netom nakon napada na Raguža oko 15:25 sati Policijskoj postoji Stolac policijski službenik s birališta Pušište prijavio je kako je Salko B. iznio glasački materijal, isti unio u svoje vozilo te se udaljio u smjeru Stoca. Sljedećih sat vremena sličan scenarij ponovio se i na biralištima u Osnovnoj školi Stolac, Dječjem vrtiću, Radimlji, Radimlji II i Vatrogasnom.O svim tim događajima upoznata je krim policija i nadležni tužitelj te je izvršen očevid. Kako je kazao Spomenko Jukić, dežurni tužitelj HNŽ-e, dok se ne završi medicinsko vještačenje oštećenih ne može se govoriti o mogućoj kvalifikaciji fizičkog nasrtaja kojeg su izvršili Kaplan i Ljubović. U cijelom slučaju Tužiteljstvo obrađuje 40 osoba, a bit će ispitano 80 svjedoka.

M.L.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar