Izbori RH: Birališta u BiH otvorena danas i sutra

Izbori RH: Birališta u BiH otvorena danas i sutra

Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro, a glasovanje traje 7 i 8. studenoga od 7 do 19 sati.

Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH, moći će na izborima glasovati na trideset i tri biračka mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

Za glasovanje se registriralo nešto više od 22 tisuće hrvatskih državljana.

Najveći je broj aktivno registriranih birača koji imaju prebivalište na području koje pokriva generalni konzulat u Mostaru i tamo ih se za glasovanje prijavilo oko 15 tisuća. Za glasovanje na jednom od dvadeset birališta koja će biti otvorena u Osnovnoj školi Petra Bakule prijavila su se i 994 birača s prebivalištem u Hrvatskoj. Za glasovanje u Sarajevu, gdje će u Srednjoj ekonomskoj školi biti otvoreno osam biračkih mjesta, aktivno se registriralo nešto više od tri tisuće birača s prebivalištem u BiH te 364 koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. U generalnom konzulatu u Tuzli bit će otvorena tri birališta, a tamo se aktivno registriralo 2178 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH te njih 79 koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. U generalnom konzulatu u Banjoj Luci bit će otvorena dva birališta, a tamo se za glasovanje aktivno registriralo 490 birača s prebivalištem u BiH te 238 s prebivalištem u Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji se nisu aktivno registrirali za glasovanje, mogu na dane izbora pravo na glasovanje dokazati potvrdom za glasovanje koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

U BiH, prema neslužbenim podacima, ima 264 tisuća hrvatskih državljana s biračkim pravom.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasovalo je oko 17.000 birača.

Inače, u sklopu XI. izborne jedinice glasovat će se u 48 država na 114 biračkih mjesta. Najviše ih je u BiH (33) te Njemačkoj (18). Procjenjuje se da je ukupno u XI. izbornoj jedinici registrirano oko 410 tisuća birača. Za tri saborska mandata iz „dijaspore“ ove će se godine natjecati kandidati s 11 prijavljenih listi.

Hrvatski parlamentarni izbori osmi su izbori te vrste i prvi parlamentarni izbori u modernoj Hrvatskoj na kojima će birači moći iskoristiti preferencijski glas, što znači da na listi za koju budu glasovali mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost pred svim ostalima s te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste imat će prednost pred drugim kandidatima bez obzira na poredak i mjesto na kojem se nalazi.

Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine. U deset izbornih jedinica bira ih se po 14, “dijaspora”, to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj, 11. izbornoj jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina osam zastupnika u posebnoj, 12. izbornoj jedinici.

Iskustvo moderne Hrvatske s višestranačjem je kratko, samo četvrt stoljeća. U tom razdoblju ključnu ulogu u političkom životu imali su HDZ i SDP koji su, samostalno ili s partnerima, osvajali vlast i većinu u parlamentu.

Prvi višestranački izbori za Hrvatski sabor održani su u proljeće 1990. godine, dok je država još imala oznaku “socijalistička”, a Sabor bio trodoman, činili su ga vijeća općina i udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Uvjerljivu pobjedu, odnosno većinu u sva tri vijeća, osvojio je HDZ.

pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar