IZBORI U NJEMAČKOJ: U Bundestag ulaze Jasmina i Josip

IZBORI U NJEMAČKOJ: U Bundestag ulaze Jasmina i Josip

Njemački političar hrvatskog porijekla Josip Juratović i članica njemačkog SPD-a Jasmina Hotstert, koja je porijeklom iz Sarajeva sigurno ulaze u njemački parlament – Bundestag. “Jasmina Hotstert sigurno ulazi u Bundestag kao i gospodin Juratović”, kratko je za portal Klix rekla Juratovićeva glasnogovornica Katarina Pejić.
Jasmina Hostert rođena je kao Jasmina Pašić 1982. godine u Sarajevu. Tijekom rata u BiH, u listopadu 1992. godine ranjena je u padu granate na Sarajevo, prilikom čega je ostala bez ruke. Zbog infekcije rane hitno je prebačena u Njemačku gdje je nastavila školovanje i život.
Bila je smještena kod umirovljene učiteljice Marije Hostert koja ju je usvojila kada je napunila 18 godina. Jasmina je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SPD), koja joj se programski, kako ističe, najviše dopala: ”Mnogo sam zahvalna Njemačkoj. Imam sreću što mogu mirno živjeti u jednom demokratskom društvu i za te vrijednosti se i zalažem.“ Bez obzira što je izgubila ruku kao djevojčica u ratu i što je samohrana majka petogodišnje djevojčice, Jasmina ne posustaje da pruža pomoć drugima, posebno izbjeglicama.
Bosnu i Hercegovinu također, kako kaže, neće zaboravlja. ”Borit ću se prije svega za proces približavanja BiH EU. To je perspektiva za BiH. Zalagaću se i za zakon o lakšem zapošljavanju državljana BiH u Njemačkoj kao i protiv nacionalizma u BiH. U BiH je trenutno bitnije da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak, nego da li neko ima posao ili perspektivu u svojoj zemlji”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar