Izbori za Kongres, referendum o predsjedniku Obami

Izbori za Kongres, referendum o predsjedniku Obami

Po zakonu izglasanom 1845. u agrarnoj Americi, u vremenima kada su glasači na birališta stizali na konjima i u zaprežnim kolima, prvi utorak u studenom izborni je dan u Sjedinjenim Državama.  



Amerikanci danas biraju zastupnike i senatore u Kongresu, te 36 guvernera u saveznim državama.



Izbori koji se održavaju na sredini predsjedničkog mandata povijesno su loši za stranku čiji je predsjednik u Bijeloj kući. 2014. nije iznimka. Mnogi analitičari ovu godinu nazivaju godinom republikanaca.



Projekcije pokazuju kako će republikanci zadržati većinu u Predstavničkom domu, dok bi demokrati mogli izgubiti kontrolu u Senatu. I dok demokrati poručuju kako još nije sve izgubljeno, a odlučne se bitke vode u osam saveznih država, među republikancima raste euforija. 



Republikanski su stratezi uspjeli izbore pretvoriti u nacionalni referendum o predsjedniku Baracku Obami. 



Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je distanca među građanima i nekad sjajnom političkom zvijezdom sve veća. Anketa TV kuće ABC News i dnevnika Washington Post objavljena uoči izbora pokazuje ne samo nisku potporu politici koju vodi predsjednik, već i nepovjerenje na osobnoj razini.  



Samo 44 posto Amerikanaca ima pozitivne impresije o predsjedniku, 20 posto manje no na početku njegova drugog mandata.



Glasačka mjesta otvaraju se u ranim jutarnjim satima na Istočnoj obali, a očekuje se relativno nizak izlazak birača, slično kao i 2010. kada je na birališta izašlo oko 37 posto Amerikanaca s pravom glasa.



Izbori 2014. već su ušli u anale kao najskuplji  izbori na sredini predsjedničkog mandata u povijesti SAD-a. Nestrananačka i neprofitna organizacija iz Washingtona – Center for Responsive Politics, procjenjuje kako su stranke u  izrazito negativnoj kampanji potrošile gotovo četiri milijarde dolara.



Demokrati su se u kampanji distancirali od predsjednika Obame koji je sudjelovao samo u guvernerskim kampanjama. Neki stratezi stranke tu su taktiku ocjenili pogrešnom.  

Baracku Obami izborni poraz na Capitol Hillu nije stran. Sredinom njegova prvog mandata u studenom 2010. demokrati su izgubili 61 mjesto u Predstavničkom domu. Slično je prošao i Bill Clinton u prvom i G.W. Bush u drugom predsjedničkom mandatu.



Na dan izbora predsjednik Obama nema planirane javne istupe, glasovao je ranije u Chicagu.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar