IZBORNE PRIJEVARE U RAMI? Upućene prijave SIP-u

IZBORNE PRIJEVARE U RAMI? Upućene prijave SIP-u

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo broj prijavljenih osoba za glasovanje putem pošte u općini Prozor-Rama su se pojavile brojne spekulacije o procesu registracije birača. Sprema li se izborni inžinjering? Hoće li SIP poduzimati kakve korake u svezi s upućenom prijavom?  Donosimo što Dnevni list piše o ovoj temi.

Strah od izbornih prijevara aktualan je i u Rami, gdje dva HDZ-a vode najjaču bitku za prevlast, a u „Devedesetci“ strahuju da vlast ne izgube zahvaljujući glasovima birača koji ne žive u Rami. Aktualni načelnik Rame dr. Jozo Ivančević u ovom mjesecu je uputio nekoliko dopisa Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH , jer sumnja da bi ‘dijaspora’ mogla pomutiti izbore u Rami.

Prijave

Zadnji je Središnjem izbornom povjerenstvu uputio 17. kolovoza ove godine, a radi se o zahtjevu za popis birača za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine. Načelnik traži da se popis razdvoji na osobe koje su se prijavile za glasovanje izvan BiH sa statusom izbjegle osobe i na osobe prijavljene na drugi način sa osobnim dokumentima iz BiH. Ranije ovog mjeseca SIP-u je uputio i prijavu mogućih izbornih prijevara i Žalbu na odluku o biračima izvan BiH. U prijavi mogućih izbornih prijevara načelnik navodi da imaju informaciju da je veliki broj izbjeglih osoba, koje nikada nisu bile prijavljene u CIPS-u prijavljen za glasovanje na predstojećim izborima.

“Imamo informacije da su u PRP1 obrascima po tim prijavama za upućivanje glasačkih listića upisane one adrese na kojima te osobe nikada nisu ni stanovale, već je riječ o adresama pomagača koji su dio pokušaja organizirane izborne prijevare“, navodi se u dopisu SIP-u.

Borba

“Stoga tražimo da iznađete način i spriječite bilo kakvu izbornu prijevaru. U slučaju da ta prijevara ne bude spriječena, mi ćemo biti prinuđeni izvijestiti medije, ali i podnijeti kaznene prijave protiv svih sudionika i protiv onih koji nisu spriječili kaznena djela izborne prijevare”, kaže se među ostalim u načelnikovu dopisu. Premda se u dopisima egzaktno ne navodi tko su oni koji pokušavaju srušiti aktualnu vlast u Rami, saznajemo ipak da informacije koje imaju “Devedesetku” upućuju na njihovog najjačeg političkog protivnika – HDZ BiH.

Rama je poznato i najjače uporište HDZ-a 1990., stranke koja ovdje već godinama osvaja izbore. Rama je ujedno i općina koja od Elektroprivreda ubire milijune zahvaljući vodnim naknadama. Sve su to razlozi iz kojih je razvidno da će bitka za Ramu biti jedna od najzanimljivijih na izborima koji su pred nama, posebno jer će se odvijati unutar hrvatskog korpusa.

Piše: K. Bošnjak
[email protected]

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar