Izetbegović izrazio želju da Milićević postane premijerka BiH

Izetbegović izrazio želju da Milićević postane premijerka BiH

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović smatra da bi aktualna ministrica financija i dopremijerka Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević (HDZ) bila dobro rješenje na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Izetbegović je to izjavio jučer, 22. rujna, tijekom debate na Federalnoj televiziji (FTV) s ostalim kandidatima za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Denisom Bećirovićem (SDP) i Mirsadom Hadžikadićem (PZP).

“Mislim da će ovaj put biti netko iz HDZ-a. Oni imaju iskusne ljude, nećemo im mi birati predsjedavajućeg, ali ćemo inzistirati na tome da to bude kvalitetan, iskusan muškarac ili žena, možda čak žena. Recimo, Jelka Miličević je dosta dobro radila u Vladi FBiH. Mislim da to može dobro nositi na državnoj razini, ali da ne govorimo unaprijed. Bitno je da to bude muškarac ili žena koja dobro poznaje sustav. Da bude vrijedan, da radi”, prenosi Klix.

Milićevićeva je za ministricu financija FBiH izabrana 2014. godine. Među optuženima je u predmetu “Respiratori” i jedan je od istaknutih kadrova HDZ-a.

Budući na to da je aktualni predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) iz reda srpskog naroda, a da je to prije njega bio Denis Zvizdić (tada kao kadar SDA) iz reda bošnjačkog naroda, Izetbegovićeva konstatacija nije iznenađujuća. Nepisano je pravilo da na ovoj dužnosti postoji rotacija po nacionalnom ključu. Tako da bi u predstojećem mandatu na čelu Vijeća ministara trebao biti netko iz reda hrvatskog naroda.

Postoji mogućnost da i ministar vanjskih poslova u sljedeće četiri godine bude osoba iz reda hrvatskog naroda, jer je to trenutno Bisera Turković (SDA) iz reda bošnjačkog naroda, a prije nje je to bio Igor Crnadak (PDP) iz reda srpskog naroda. I u ovom slučaju primjenjuje se nepisano pravilo rotacije po nacionalnom ključu. Ipak, to i ne mora biti slučaj.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar