Izetbegović zahvalio “Crnim labudovima” na ratnim postignućima, koji su između ostaloga ubili i devetogodišnju djevojčicu

Izetbegović zahvalio “Crnim labudovima” na ratnim postignućima, koji su između ostaloga ubili i devetogodišnju djevojčicu

U Sarajevu je održana Svečana akademija u povodu obilježavanja 30. godišnjice formiranja zloglasnih “Crnih labudova” Armije BiH tijekom koje je krajnje nekritički govoreno o toj postrojbi koja se vezuje uz niz teških ratnih zločina, među kojima su i masakri u selu Grabovici kod Mostara, te Vareš Majdanu u središnjoj Bosni.

Tom prigodom, na ceremoniji se obratio i čelnik SDA Bakir Izetbegović.

“Vaša generacija, koja je sudjelovala i stvarala ono što zovemo čudo bosanskog otpora, teško će se ponoviti”, kazao je Izetbegović. Pri tom je podsjetio na brojne vojne uspjehe, kako postrojbe “Crni labudovi” tako i ostalih postrojbi Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine”, piše Večernji list BiH.

U spisu Haliloviću

“Hvala “Crnim labudovima” što čuvaju sjećanje na to. Armija RBiH nastajala je postupno – od Patriotske lige, Teritorijalne obrane. Izrasla je iz naroda pod ogromnim pritiskom. Jedna od najboljih jedinica bila je 120. lahka brigada Glavnog stožera Armije BiH, poznatija kao “Crni labudovi”, poručio je.

Na tu se postrojbu, dodao je, računalo stopostotno i s tom su činjenicom, kako je rekao, bili upoznati i neprijatelji.

“Pokojni Alija (prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović) i “Labudovi” posebna su priča. U njih je imao ogromno povjerenje i uvijek se s njima osjećao sigurno, kao kod svoje djece”, istaknuo je Izetbegović.

A upravo se u dokumentima sa suđenja nekadašnjem načelniku Glavnog stožera Armije BiH Seferu Haliloviću pred Haaškim sudom navodi ova postrojba, koja se nalazila na licu mjesta.

“Načelnik stožera 6. korpusa Dževad Tirak svjedočio je o tome kako su prilikom formiranja 6. korpusa na području koje je pokrivao taj korpus bile prisutne dvije jedinice koje su bile pod neposrednom kontrolom Glavnog stožera A BiH, odred “Zulfikar” i “Crni labudovi” te da “nije bilo prave zapovijedi. Jedinice su se kretale kaotično”.

To se navodi u dokumentima sa suđenja

Upravo su i optuženi za zločine navodili kako su postrojbe, koje su bile pod izravnim zapovijedanjem Predsjedništva BiH, činile najteže zločine. Zatajivanje sramnih, zločinačkih pohoda tih postrojbi, među kojima su i “Crni labudovi”, moglo bi itekako biti kažnjivo, s obzirom na odredbe Kaznenoga zakona BiH koji se tiču procesuiranja negiranja zločina i veličanja ratnih zločinaca. A upravo ovu postrojbu hrvatska strana smatra odgovornom za pokolj u Grabovici – jedan od najtežih ratnih zločina na području BiH u prošlome ratu. Iako je to grubo reći, ne po broju ubijenih – njih 32, nego po načinu izvršenja i stoga što se dogodio u selu, s civilima isključivo, koje je mjesecima bilo više desetaka kilometara udaljeno od bilo kakvih ratnih crta.

Taj ratni zločin počinili su pripadnici Armije BiH, postrojbe “Crni labudovi”

Za tijelima 17 civila još uvijek se traga. Među njima je i devetogodišnja Mladenka Zadro koja je ubijena u majčinu naručju. Njezino tijelo obitelj nikada nije pronašla, što pak govori o sustavnom zataškavanju zločina i prikrivanju tragova. Ovaj je zločin, inače, počinjen 8. i 9. rujna 1993., za vrijeme operacije Armije BiH “Neretva ’93”, tijekom koje su počinjeni brojni masovni zločini. Cilj te operacije bio je osvajanje područja pod nadzorom HVO-a u području Hercegovine, sve do izlaska na more. Za ovaj ratni zločin osuđeno je više vojnika Armije BiH, no nitko od visokih časnika Armije BiH još nije odgovarao za masakr u Grabovici.

Haag amnestirao zločine

Isto kao što ni zapovjedništvo ili članovi ratnoga Predsjedništva BiH, pod čijim su nadzorom bile najmanje dvije postrojbe, nisu odgovarali. Za taj ratni zločin te za pokolj u Uzdolu bio je optužen general Sefer Halilović. Pa ipak, Haaški ga je sud oslobodio pod čudnim okolnostima, obrisavši na taj način i odgovornost Armije BiH. Postrojbu Crne labudove, koja je inače nastala na području istočne Bosne, hrvatska strana tereti i za zločine nad Hrvatima u Varešu.

Zločine na području Vareša počeli su pripadnici 7. Muslimanske brigade pod vodstvom Halila Brzine u selu Borovici, a nastavili su u Vareš Majdanu. Uz Kakanjsku brigadu, kao odgovorne za zločine navode se i “Crni labudovi” te izvidničko-diverzantska četa 7. muslimanske brigade. Napad na Vareš izveli su pod zapovjedništvom Hašima Spahića i njegovog zamjenika Hrustema Mališevića.

Izvor: Zoran Krešić / Vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar