Iznimne mjere sigurnosti na Trumpovoj inauguraciji

Iznimne mjere sigurnosti na Trumpovoj inauguraciji

Usamljeni snajperisti, kamioni kao oružje, naoružani dronovi, sve se to smatra mogućim sigurnosnim rizikom na predsjedničkoj inauguraciji Donalda Trumpa u petak u Washingtonu, na kojoj se očekuje gotovo milijun ljudi,prenosi hrt.hr.

Nemamo nijednu vjerodostojnu prijetnju inauguraciji, rekao je novinarima ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson. No situacija s globalnim terorizmom prilično je drugačija nego kada je Obama polagao prisegu za drugi mandat 2013., dodao je. Moramo biti zabrinuti zbog domaćeg ekstremizma.

Oko 28.000 pripadnika sigurnosnih snaga u odorama i u civilu iz pedesetak raznih američkih sigurnosnih službi, uključujući tajnu službu, nacionalnu gradu, agente FBI-a, bit će raspoređeno u Washingtonu na inauguracijskim svečanostima.

One će početi ceremonijom polaganja vijenaca na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, nastaviti se polaganjem prisege, zatim inauguracijskom paradom i nizom balova, prije nego što sve završi misom u Nacionalnoj katedrali u subotu.
Posebno je osjetljivo polaganje prisege ispred zapadnog pročelja Capitola na kojoj će biti stari i novi predsjednik, bivši predsjednici i većina dužnosnika vlade i Kongresa.

Štitit će ih neprobojna stakla, a krovovima će patrolirati vladini snajperisti. FBI će imati radijacijske, kemijske i biološke detektore.

Tradicionalna parada Avenijom Pennsylvanija od Capitola do Bijele kuće također će biti ispit sigurnosnim službama. Predsjednik Jimmy Carter iznenadio je sve kada je hodao cijelom trasom (1,8 kilometara) 1977. godine. Od tada predsjednici hodaju samo jednim dijelom, ali i to je dovoljno da se agenti tajne službe, zaduženi za zaštitu predsjedničke obitelji, zabrinu.

Sigurnosne službe očekuju između 700 i 900 tisuća ljudi na inauguraciji, uključujući i najmanje 99 skupina koje planiraju prosvjede.

Centar Washingtona površine sedam četvornih kilometara bit će zatvoren za promet, a svi koji će u zonu ulaziti pješice bit će pomno pregledani.
Kako bi se spriječio mogući napad kamionom, vlasti će oko te zone postaviti betonske barijere, kamione natovarene cementom, kamione za odvoz smeća, autobuse i druga teška vozila.

Popis zabranjenih predmeta je poduži i uključuje, među ostalim, bilo kakve sprejeve, balone, bicikle, staklene boce, štapove za selfieje, ruksake, laserske pokazivače. Dopušteni su mobiteli i najmanje torbice. Mogu se nositi i prosvjedni natpisi strogo propisanih dimenzija, ali ne na držačima.

Na nebu iznad Washingtona zabranjeno je korištenje dronova, a ako se neki unatoč tome pojavi, imamo tehnologiju koja će to riješiti, rekao je Johnson.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar