Iznimno rijetka bakterija stigla u Hrvatsku: U dva tjedna umrle dvije bebe!

Iznimno rijetka bakterija stigla u Hrvatsku: U dva tjedna umrle dvije bebe!

KBC Split za smrtni ishod nije kriv i nema razloga za paniku.Riječ je o oboljenju koje je iznimno rijetko u Hrvatskoj i svijetu, ali liječnici svejedno apeliraju na trudnice, djecu i starije osobe da koriste bolje termički obrađenu hranu.
 
Kristina broji dane do poroda. Ušla je u deveti mjesec, a cijelu trudnoću strogo je pazila na prehranu.
'Svježe voće, što više povrća, mesa, ribe, bila sam primorana i zato mi nije žao. Morala sam izbaciti unos šećera, odnosno smanjiti unos šećera i ugljikohidrata', rekla je Kristina iz Splita.

Uz starije osobe i djecu, upravo su trudnice najrizičnije osobe za bakteriju listeriozu. U zadnja dva tjedna zbog toga su preminule dvije bebe prerano rođene u splitskoj bolnici.

'Treba naglasiti da je u trudnoći 20 puta češća nego van trudnoće. Dakle ista žena koja je u trudnoći imat će 20 puta veće šanse da ju dobije', objasnio je prof. dr. sci. Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC Split.

Od 700 uzoraka u laboratoriju u Splitu niti jedan nije bio pozitivan. Iako je riječ o najotpornijoj bakteriji koja se nalazi posvuda, iznimno mali broj osoba obolijeva.
 
'Ona izgleda poput gripe, sa jednom trajnom dugotrajnom vrućicom. A ponekad osoba može imati probavne simptome', rekla je mr.sc. Diana Nonković, specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za zaraznu epidemiologiju ZJZ SDŽ.
Upravo zato važna je pravilna prehrana, apeliraju nutricionisti.
'Ne bi trebalo koristiti nepasterizirano mlijeko ukoliko ne znamo porijeklo i ne znamo zdravstvenu ispravnost, a opanost je i povrće koje je počelo truliti', kazala je nutricionistkinja Olja Martinić.

Ljeto je, poručuje, najopasnije za većinu bakterija i osoba sa slabim imunitetom.

'Ukoliko hranu tek pripremimo onda bi ju trebali odmah konzumirati i odmah staviti u hladnjak. Ako želimo nešto podgrijati, onda bi to trebalo učiniti do točke ključanja kako bi smanjili mogućnost bakterijskih infkecija', savjetuje Martinić.
Srećom, Kristina tijekom trudnoće nije imala problema s bakterijama.

'19.9. je termin, ali kažu kad se uđe u deveti, već smo u terminu. Još malo', kazala je Kristina kroz smijeh.
Sada joj je najvažnije da njezin sin bude živ i zdrav.

Dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar